Iako su ponovljeni lokalni izbori u Travniku već odavni okončani, još uvijek se iza koalicije „Trojke“ pod nazivom „Naša travnička priča“vuku repovi, a svakog dana na vidjelo izlaze nova saznanja o ponašanju opozicije predvođene Narodom i pravdom, koja je koristila sva sredstva kako bi njihov kandidat pobijedio na izborima. Iz dobro obavještenih izvora saznajemo da je u Travniku plan bio da se „pokupuju“ birački odbori u kojima tradicionalno najjaču podršku ima SDA. Osim toga, uz dvadeset konvertibilnih maraka, koje su dijelili s izborne subote na nedjelju, obećavana su i radna mjesta, pozicije djeci na kraju prevarenih roditelja koji su naivno nasjeli na priču delegacije iz Sarajeva.

U posjedu smo poruka koje je „krtica“ Naroda i pravde unutar AM SDA Travnik Munir Karić iz Višnjeva slao glasačima, agitirajući da za novac glasaju za Harisa Kanižu. Kako saznajemo Karić je razotkriven, a očito da je riječ o još jednom od „poštenih dilera“ koje oko sebe okuplja Konakovićeva stranka. Zanimljivo jeste da takvi „Nipotisti“, kada iz SDA prelete u okrilje Konakovića, odjednom počnu naveliko pričati o iznevjerenom poštenju, o SDA nepotizmu protiv kojega se bore, o SDA korupciji koju će „iz temelja“ iskorijeniti.

Naime, odmetnuti centri moći u travničkoj SDA su pristali na unosne novčane ponude "Naše travničke priče" te izdali vlastitu stranku. Postoje osnovane sumnje (dokumentirane) da su novac za kupovinu glasova u Travnik donijeli lično Konaković i njegovi načelnici iz sarajevskih općina. U  lancu „Nipotizma“ je, nažalost, neizostavna bila mreža onih u Srednjobosanskom kantonu koji su nekada bili pozicionirani unutar same SDA. Takvi su, a imena su poznata upućenima, našli interesne konekcije sa ljudima iz Konakovićevog okruženja.  Najopasniji među njima su „krtice“ koji su se planski pritajili i iznutra rade protiv interesa SDA i njenog rukovodstva.

Dakle, ne samo da je na lokalnim izborima u Travniku nuđeno 20 maraka da se glasa za kandidata opozicije nego su, prema našim saznanjima, glasači od aktivista koalicije NiP-a, SDP- a i Naše stranke presretani ispred birališta, od njih je traženo da slikaju glas, da bi po izlasku pokazali sliku s vlastitim prstom na glasačkom listiću i x kraj imena kandidata, a na trećoj lokaciji se vršila isplata novca. Sve je bilo osmišljeno, pripremljeno i uspješno realizirano na terenu, ali je predsjenik OO SDA Tahir Lendo rastjerao izmaglice iluzija kada je javno objavio: “Kenan Dautović je još jedan u nizu SDA načelnika Općine Travnik."

VIŠE O TEMI: Sofisticirani Dautović je Kanižu pobijedio tezom, antitezom, sintezom, Hegelom i Ciceronom

VIĆE O TEMI: Skandalozni Kaniža i Dautovićeva ponuda koju Travnik ne smije odbiti