Razjedinjenost je do sada Bošnjake nebrojeno puta koštala i oni isto toliko puta odbijaju naučiti iz tih grešaka. Najnoviji slučaj nejedinstva stiže nam iz Janje, povratničkog mjesta kod Bijeljine, u kojoj su u nedjelju, 10. aprila, održani izbori za Savjet Mjesne zajednice. Iako se očekivalo da će Bošnjaci imati komotnu većinu u najnižem tijelu lokalne vlasti u Janji, desila se, na iznenađenje svih, obratna situacija. Od devet mjesta u Savjetu Mjesne zajednice, čak osam njih popunjavaju kandidati Grupe građana “Jedinstvena lista”, koja okuplja stanovnike srpske nacionalnosti, dok će Bošnjake predstavljati samo jedan član – Mujo Bogaljević – s liste Udruženje “Oksigen”.

Naime, tokom izbora za Savjet Mjesne zajednice stanovnici Janje mogli su birati između 31 kandidata. Samo devet kandidata bilo je iz reda Srba, koji su bili okupljeni u Grupu građana “Jedinstvena lista”, dok su preostala 22 kandidata bili Bošnjaci iz Udruženja “Oksigen”, Stranke demokratske akcije, ali i Naroda i pravde. Prostom računicom dođemo do zaključka da su Srbi, iako znatno u manjini, ostvarili gotovo stoprocentan rezultat (samo je Cvija Krajišnik ostao ispod crte), dok su svi kandidati SDA i NiP-a te jedan iz Udruženja “Oksigen” ostvarili neuspjeh, tj. nisu izabrani.

Ne dešava se prvi put da Elmedin Konaković i NiP “poturaju” svoje kandidate s ciljem sabotiranja SDA kandidata. Da bi došli do tog cilja, uopće ne mare za posljedice. Dovoljno je sjetiti se zadnjih izbora za načelnike Novog Travnika i Jajca, u kojima je NiP direktno išao na ruku Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Čim bi Bošnjaci podbacili u onim mjestima na kojima su im protukandidati bili dominantno s listi srpskih ili hrvatskih nacionalnih stranaka, iz NiP-a bi u javni prostor hitro stizala već ranije otkucana saopćenja u kojima stoje klevete da je SDA izdala i da se vraća u zagrljaj “starim partnerima”, uglavnom u vidu Saveza nezavisnih socijaldemokrata i spomenutog HDZ-a, na štetu bošnjačkog stanovništva. Međutim, javnost se nedavno opet uvjerila u loše namjere NiP-a i lidera ove političke organizacije tokom pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Tada se Elmedin Konaković, politički pogubno i za našu državu, ali i za njega kao političku ličnost, usprotivio izjednačavanju ovlasti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda Republike srpske, čime nije podržao da HDZ izgubi mehanizam blokade u većem bh. entitetu. Kada je javnost postala svjesna njegovih patoloških ambicija da dođe u pregovaračku poziciju za formiranje federalne vlasti s Draganom Čovićem, počeo se gubiti i hitno mu je bio potreban izlaz. Vidio ga je u Janji, i to u obliku stare i davno isprobane matrice koja će ga, po svemu sudeći, dodatno ukanaliti.

Ta stara i davno isprobana (do sada već i potrošena) matrica sastoji se u tome da se, naravno, oni drugi optuže za izdaju. Ti drugi uvijek su, kada NiP optužuje, njihova neuralgična tačka SDA. Tako je bilo, očekivano, i u slučaju Janje. Nakon što je iz lokalnog ogranka SDA Janja stiglo pismo u kojem se do u detalje objašnjava zašto je NiP najzaslužniji za pobjedu srpske liste na izborima održanim 10. aprila, da je bio za odvojeni nastup na izborima, na svim Facebook profilima privatne stranke Elmedina Konakovića osvanula je najava pres-konferencije ove političke organizacije na kojoj će govoriti upravo bivši košarkaš te članovi Predsjedništva NiP-a iz manjeg bh. entiteta Nedim Čivić i Sead Trnovac, koji je ujedno i predsjednik NiP-a u Janji. Ova pres-konferencija pažljivo se pratila jer je Elmedin Konaković noć prije na svom Facebook profilu objavio pompezni status u kojem još pompeznije ističe kako su u posjedu snimka u kojem se navodno jasno čuje “da je i pored svega NiP predlagao jednu listu, a to iz SDA odbili i predložili dvije”.

Da je populizam loša stvar i da se u konačnici ne isplati, pokazalo se u utorak u 11 sati, u vrijeme održavanja pres-konferencije, kada je Dino sa svog handyja pustio dvadesetak sekundi snimka u kojem Sead Trnovac s Mujom Bogaljevićem, koji uopće nije funkcioner SDA, pregovara o tome s koliko bi listi NiP i SDA trebali izaći na izbore za Savjet Mjesne zajednice. U jednom momentu, prije nego što Dino teatralno prekine zvuk uz najavu njegovog puštanja do kraja “ako mu SDA dozvoli”, čuje se kako neki od glasova govori da bi bilo dobro da svako ide sa svojom listom. Uprkos svemu, nemoguće je ne naglasiti da je adresa za pregovore Seadu Trnovcu trebao biti Mustafa Gradaščević, predsjednik Općinske organizacije SDA u Janji, ali su se iz NiP-a ipak odlučili za ni krivog ni dužnog Muju Bogaljevića. Kako je u kratkoj telefonskoj izjavi za Stav kazao Mustafa Gradaščević, Mujo Bogaljević je kontaktiran samo kako bi ga NiP-ovci snimili te kasnije manipulirali tim snimkom.

“Da je NiP iskreno želio zajedničku listu, njegovi predstavnici bi kontaktirali mene umjesto Muje Bogaljevića, koji ne predstavlja nikakav organ u SDA. Oni su ga nazvali samo kako bi ga snimili i sutra imali za sebe alibi, a ujedno i materijal za napade na nas. Glupo bi bilo da ja sada nekoga nazovem ko nema veze s NiP-om, ili nekoga ko se u tom NiP-u ništa ne pita, i da s njim razgovaram o tome hoće li SDA i NiP imati zajedničku listu za izbore ili ne. Iz NiP-a su se mogle čuti i riječi kako je Mujo Bogaljević član SDA, kod njih se sve svodi na rekla-kazala, ali mi imamo akte naše stranke u kojima je jasno naznačeno ko je ko u SDA. Dakle, ne treba niko ići po mahali i raspitivati se je li neko član neke političke organizacije, već se pokupiti i doći do njene kancelarije i raspitati se ima li date osobe u nekim spisima ili papirima. Interesantno je i to da je na listi SDA za Savjet Mjesne zajednice Janja bilo najmanje članova SDA. Birali smo ljude od digniteta, one koji su cijenjeni, a ne one koji imaju člansku karticu. Još jedna je stvar bitna – NiP je prvo predao listu, pa onda zvao da se dogovorimo. Hajde, bilo je šta je bilo, ali mi nismo odustajali od zajedničkih kandidata. SDA je predložila forsiranje devet ljudi s obje liste, što nije bilo neizvodljivo. Ipak, druga strana to nije htjela. U tome je kvaka cijele priče. Sead Trnovac je na sastanku kazao da on ne može eliminirati nijednog od svojih kandidata iako smo mi pristali neke ljude s liste SDA eliminirati u koristi kandidata NiP-a. Poslije toga se nije javljao”, kazao nam je.

O tome koliko je predstavnicima NiP-a iz Janje bilo bitno bošnjačko jedinstvo, nastavio je Mustafa Gradaščević, najbolje govori činjenica da se 12. marta, kada je organizirana radna večera s predstavnicima političkih stranaka, privrednika i udruženja građana, uopće nisu pojavili jer su ocijenili prioritetnijim stranački skup u Tuzli, koja je zasigurno mnogo veći glasački bazen od “sitne” Janje. S druge strane, da su NiP-ovci majstori raznoraznih malverzacija te da su opravdane sumnje da je Mujo Bogaljević brutalno zloupotrijebljen, dovoljno nam govori i podsjećanje na slučaj iz Sarajeva s početka prošle godine, kada su vijećnici tadašnje “Četvorke” u Općinskom vijeću Novi Grad morali glasati olovkom s kamerom, kako bi “hrabri i prepošteni” Veliki Brat mogao imati sve pod kontrolom. Prema informacijama do kojih smo došli, Mujo Bogaljević sprema i tužbu protiv dužnosnika NiP-a zbog neovlaštenog snimanja i distribuiranja snimka s njegovim glasom. Bez obzira na epilog cjelokupne situacije, ostaje žal za Janjom i bošnjačkim povratnicima u ovome mjestu nadomak Bijeljine. Oni će biti ti koji će trpjeti posljedice nečijih nerealnih političkih pretenzija i mržnje. Sudeći prema brojnim kaskadama koje izvode otkako izlaze na izbore, sa sigurnošću možemo kazati da bi ovaj NiP posvađao i oči u glavi, a kamoli Bošnjake u Janji.

Povrh svega, predsjednik NiP-a nedavno je na Facebooku najavio da će kroz nekoliko dana biti završena konstrukcija kojom se natkriva tribina stadiona u Janji na kojem utakmice igra FK “Podrinje” te da je Vlada Kantona Sarajevo finansirala ovaj projekt sa 115.000 KM. Ovo je eklatantan primjer trošenja kantonalnog budžeta u stranačke projekte, i to u mjestu gdje su, pomalo nadrealno, opet doprinijeli diskriminaciji Bošnjaka.