Nakon gotovo punih 78 godina na više lokacija oko Stona zadnjih je dana izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka njemačkih vojnika koji su poginuli u borbi ili bili strijeljani od partizanskih jedinica nakon krvavih bitaka za oslobođenje ovoga dijela Pelješca u oktobru 1944. Iskopavanje je organizirao Njemački savez za skrb o vojnim grobljima (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) na temelju ugovora s hrvatskom vladom i ekshumacijskih odobrenja izdanih od nadležnog Ministarstva branitelja, piše danas Slobodna Dalmacija.

Riječ je, inače, o instituciji finansiranoj iz njemačkog državnog budžeta koja već desetljećima nastoji prikupiti posmrtne ostatke mrtvih njemačkih vojnika ma gdje da se nalaze, i dostojno ih evidentirati i pokopati. Njihovim je naporima od 1990. godine u cijeloj Evropi ekshumiran i civilizirano pokopan gotovo milion nekadašnjih njemačkih vojnika.

Osim ekshumacije i pokopa, Njemački savez za skrb o vojnim grobljima pokušava identificirati i moguća imena pronađenih soldata, te eventualno rekonstruirati načine, okolnosti i datume njihove pogibije.

Zanimljivo je da aktuelne ekshumacije pripadnika Wehrmachta oko Stona uključuju i potragu za jednim prilično amblematskim likom, bivšim vojnikom 19. 999. tvrđavskog kažnjeničkog bataljona, čiji su pripadnici u ranu jesen 1944. branili ovaj dio poluotoka od partizanske ofanzive. Riječ je o Augustu Landmesseru koji je posthumno postao slavan po čuvenoj fotografiji iz 1936. godine na kojoj u masi ljudi zaluđenoj Adolfom Hitlerom jedini odbija pozdraviti nacističkim pozdravom i prkosno drži ruke prekrižene na prsima.

Landmesser je u trenutku nastanka historijske fotografije bio radnik u brodogradilištu Blohm&Vosss u Hamburgu. Bio je zaručen a kasnije i oženjen Jevrejkom, te je nakon njenog ubistva u njemačkom koncentracijskom logoru 1942. još otvorenije prkosio nacističkom režimu: na samom kraju rata prisilno je mobiliziran u 999. kažnjenički bataljon i dospio je na Pelješac.

Po partizanskom zauzimanju Stona 18. oktobra 1944. najvjerojatnije je zarobljen, a potom strijeljan u valu pobjedničke odmazde.

Voditelj iskopavanja za Njemački savez koji skrbi o ratnim grobljima u Hrvatskoj Leonardo Lukinić kazao je da su oko Stona zadnjih dana našli posmrtne ostatke više desetina njemačkih vojnika. Uz nekoliko njih pronađene su i neoštećene metalne pločice s personalnim brojevima i oznakama 999. kažnjeničkog bataljona. Originalne vojničke pločice šaljemo u Njemačku gdje se u vojnim arhivima utvrđuje identitet njihovih vlasnika, te se o pronalasku posmrtnih ostataka pismom najprije obavještava eventualnu živu rodbinu. Vojnici uz koje ne pronađu pločice vjerojatno nikad neće biti identificirani, jer se zbog velikoga broja vojničkih posmrtnih ostataka ne poduzimaju komplicirane i opsežne DNK analize.

- U jamama su uglavnom kosti, ali nerijetko i zrna ili tragovi municije korištene prilikom egzekucija, kopče s remenja ili vojničke opreme, dugmad, okovi vojničkih čizama ili cokula, češljevi, ogledalca, ključevi za konzerve, metalni upaljači... No, svjedoče istraživači posmrtnih vojničkih ostataka, i jedan vrlo zanimljiv predmet koji često pronalaze u izuzetno očuvanom stanju: kondomi.

Kondomi su u jamama uglavnom očuvani jer je riječ o gumenom predmetu koji kroz duga desetljeća pod zemljom nije bio izlagan sunčevom svjetlu. Zanimljivo je da su ova pomagala bila sastavni dio njemačkih vojničkih sljedovanja. Obolijevanje od veneričnih bolesti pred Hitlerovim se vojnim sudovima tretiralo gotovo jednako nedopustivo kao i samoranjavanje, te ste zbog sifilisa koji bi vas izbacio iz vojničkog stroja u ta vremena vrlo lako mogli završiti pred streljačkim vodom sastavljenim i od vlastitih suboraca.