Jeste statistika zasnovana na egzaktnim podacima, ali odražava li ona uvijek realno stanje stvari? Ako gledamo samo statistički, danas niko u Bosni i Hercegovini ne bi trebao brinuti zbog rasta cijena proizvoda i usluga koje koristimo za ličnu potrošnju. Naime, nivo cijena proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u februaru 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 12,9 posto, što svakako i sami osjetimo prilikom svake posjete prodavnicama.

Istovremeno, prosječna mjesečna neto plata u Bosni i Hercegovini za februar 2023. godine iznosila je 1.211 KM. Prosječna mjesečna neto plata za februar 2023. godine u odnosu na februar 2022. godine nominalno je viša za 14,4 posto. Prosječna neto plata u februaru prošle godine je bila 1.059 KM. Prema statistici, plate su porasle više nego cijene, pa su takoreći anulirale rast cijena, odnosno inflaciju. Međutim, kada slušate sugrađane, čut ćete samo kako je sve poskupjelo, ali niko ne govori o platama. Istina, nisu svi ni dobili povišicu, ali neki sigurno jesu, posebno u onim zanimanjima gdje postoji opasnost da se radna snaga odseli u Njemačku ili drugdje.

I bez obzira na to kakvo je nečije lično iskustvo u pogledu rasta cijena i plata, promet maloprodajnih lanaca sugerira da „nismo osiromašili“ za godinu otkada cijene vrtoglavo rastu. Naime, prema podacima koje je najveći trgovački lanac u Bosni I Hercegovini „Bingo“ objavio, njihovi prihodi iznose 1,7 milijardi maraka i veći su za 17 posto nego prošle godine. Ovih 17 posto povećanja prihoda prati rast maloprodajnih cijena koji je dijelom odgovoran za veće prihode maloprodajnog lanca, ali i jasno ukazuje da nije bilo sustezanja u pogledu svakodnevne potrošnje. Nastranu statistika, ipak svako na svome novčaniku najbolje osjeti koliko je deblji i koliko brzo se prazni.