Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i nekadašnji uposlenik Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), žalio se u medijima, ali i na sudu, da je otišao iz KCUS-a zbog mobinga. U Općinskom sudu u Sarajevu mobing za koji je tvrdio da ga je trpio kod bivšeg poslodavca nije dokazao.

Općinski sud Sarajevo odbio je Gavrankapetanovićevu tužbu u cijelosti kao neosnovanu. Presudom od 17. marta 2021. godine naloženo mu je da mora platiti troškove tuženima u iznosu višem od 17.000 KM.

U svom je tužbenom zahtjevu Gavrankapetanović tražio da se utvrdi kako je bio žrtva mobinga, da su ga tuženi sistemski uznemiravali na radnom mjestu počevši od februara 2016. do otkaza ugovora o radu 31. decembra 2017. godine.

Nakon što je Sud utvrdio da je riječ o neosnovanim optužbama, Gavrankapetanoviću je presudom naloženo da nadoknadi troškove postupka suđenja i to: prvooptuženom KCUS-u i drugooptuženoj prof. dr. Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici KCUS-a, u iznosu od 5.616 maraka, trećeoptuženom prof. dr. Đemilu Omeroviću, šefu Klinike za ortopediju i traumatologiju u iznosu od 5.686 KM te prof. dr. Dželaludinu Junuzoviću, tadašnjem direktoru Hirurških disciplina, u iznosu od 6.318 KM.

Presuda Općinskog suda u Sarajevu je prvostepena, Gavrankapetanović ima pravo na žalbu.

IZVOR: FAKTOR