Nihad Uk, generalni sekretar Naše stranke i prijedlog za mandatara nove Vlade Kantona Sarajevo gostovao je u programu Face televizije, a navodeći da je spreman obavljati premijersku funkciju, komentirao je određene evropske kriterije koje zadovoljava hrvatski premijer Andrej Plenković te dodao da bi se, po uzoru na hrvatskog premijera, volio dokazati građanima Kantona Sarajevo.

˝Izanalizirao sam, konsultovao sam se u stranci i sa širim krugom prijatelja i poznanika i dobio sam apsolutnu podršku. U ovom trenutku osjećam da to mogu. Neko će reći da sam mlada osoba, ali sa 33 godine ne možemo govoriti za nekog da je pretjerano mlad, jer smo svjedoci da u Evropi mladi ljudi postaju premijeri država, ministri vanjskih poslova. Ukoliko dobijem priliku, svojim radom želim razuvjeriti sve koji u mojim godinama vide manu˝, naveo je Uk.

Želio bi, naveo je, da ga vrednuju na osnovu njegovih djela, a ne po izgledu ili imenu.

˝Neki evropski kriteriji. Plenković se možda ne sviđa svima po svom ponašanju, ali Plenkovića vrednuju njegova djela. Uzeo sam za primjer Hrvatsku, jedan evropski pristup vrednovanja onog što se radi na samom terenu i to je moja iskrena želja da mogu u narednom periodu na taj način pokazati građanima Kantona Sarajevo da je drugačije moguće, a to smo pokazivali i u prethodnom periodu˝, rekao je Uk.

Također, imponovala mu je konstatacija novinara Senada Hadžifejzovića da bi, ukoliko ga izaberu, bio najmlađi premijer u historiji Kantona Sarajevo.

˝To je isto jedan ´challenge´ (izazov, op.a) koji treba opravdati. Mislim da godine ništa ne znače, to je samo veći teret za svakog ko mora dodatno da dokazuje svoje iskustvo i znanje˝, potvrdio je Uk smješkajući se.