Danas 16.02.2022. godine oko 14:00 sati podnio sam krivičnu prijavu u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv Momčila Antonića.

Momčilo Antonić
Rođen: 12.10.1991. godine u Banja Luci
Zanimanje: VSS
Poslanik Narodne Skupštine Republike Srpske
Stranka: SNSD (Savez Nezavisnih Socialdemokrata)

Navedeni je na posljednjoj sjednici Skupštine tzv. RS, 08. Februara 2022. godine javno za skupštinskom klupom negirao genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Citat: …mnoge kolege od vas izbjegavaju čak da kažu svoj stav o Srebrenici, dal je bilo genocida ili nije. Dajte ljudi da znamo mi kako vi razmišljate, da zna narod kako vi razmišljate, evo JA KAŽEM NIJE BILO GENOCIDA U SREBRENICI, hajte i vi to recite, pa makar bilo predizborno… (završen citat)

U prilogu sam dostavio i USB stick sa video snimkom kao dokaznim materijalom sa navedene sjednice koji je 08.02.2022. objavio Nebojša Vukanović, takođe poslanik u istoimenoj skupštini.

Iz navedenog se jasno može uočiti i čuti, otvoreno i svjesno negiranje genocida u Srebrenici počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine, što su presudili mnogi sudovi u svijetu, između kojih je i Internacionalni Sud pravde u Holandiji u Den Haagu.

Ovim putem pozivamo Tužilaštvo Bosne I Hercegovine da djelujete u skladu sa donesenim zakonom o zabrani negiranja genocida te kazni i sankcionišete navedeno lice.


S poštovanjem,

Nihad Aličković
AntiDayton pokret