Previranja su izazvala automatsku obustavu trgovanja dionicama Credit Suisse na švicarskom tržištu i dovela do pada dionica drugih evropskih banaka za čak dvocifrene vrijednosti. To je izazvalo nove strahove o zdravlju finansijskih institucija nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank u Sjedinjenim Državama posljednjih dana.

Dionice Credit Suisse pale su za više od 27%, na oko 1,6 švicarskih franaka (1,73 dolara), na današnjemtrgovanju na berzi SIX. To je pad od više od 85% u odnosu na februar 2021. Dionice su pretrpjele dug, kontinuirani pad: 2007. dionicama ove banke trgovalo se po cijeni većoj od 80 franaka.
Uz zabrinutost zbog mogućnosti postojanja još skrivenih problema u bankarskom sistemu, investitori su brzo prodali dionice banaka na lošem glasu.

Ostale evropske banke su pretrpile udarce jer se širila zabrinutost za sektor: francuska Societe Generale SA pala je za 12%, BNP Paribas pala je za više od 10%, njemačka Deutsche Bank je pala za 8%, a britanska Barclays Banka je pala za gotovo 8%. Nakratko je suspendovano trgovanje dionicama dvije francuske banke.

Pad je uslijedio nakon što je predsjednik Saudijske nacionalne banke Ammar Al Khudairy rekao za Bloomberg i Reuters da je Saudisjka nacionalna banka, ključni dioničar Credit Suisse, odbacila daljnje investicije u švicarsku banku.

Nakon najave u oktobru, Saudijska nacionalna banka je uložila oko 1,5 milijardi švajcarskih franaka u kupovinu udjela u Credit Suisse od nešto manje od 10%.

Švicarska banka je nastojala da prikupi sredstva od investitora i uvede novu strategiju za prevazilaženje niza problema, uključujući loše opklade na hedž fondove, promjene svog najvišeg menadžmenta i špijunski skandal u koji je umiješan rival UBS u Cirihu.

Govoreći u srijedu na finansijskoj konferenciji u saudijskoj prijestolnici Rijadu, predsjednik Credit Suissea Axel Lehmann branio je svoju banku kada su ga pitali o pitanjima upravljanja, rekavši: "Već smo uzeli lijek" kako bismo smanjili rizike.
Na pitanje da li bi isključio pomoć vlade u budućnosti, rekao je da „to nije tema. ... Regulisani smo, imamo jake stope kapitala, veoma jak bilans stanja, svi smo na palubi, tako da to uopšte nije tema.”

Dan ranije, Credit Suisse je izvijestio da su menadžeri uočili "materijalne slabosti" u internim kontrolama banke od kraja prošle godine. To je izazvalo nove sumnje u sposobnost banke da prebrodi nedavnu oluju.

S obzirom da raste globalna zabrinutost za banke, evropski ministri finansija su ove sedmice rekli da njihov bankarski sistem nema direktnu izloženost propasti američkih banaka.

Analitičari kažu da je Evropa pojačala zaštitne mjere svog bankarskog sistema od globalne finansijske krize koja je uslijedila nakon kolapsa američke investicione banke Lehman Brothers 2008. godine.

Andrew Keningham, glavni evropski ekonomista za Capital Economics, opisao je Credit Suisse kao "mnogo veću brigu za globalnu ekonomiju" od srednjih američkih banaka koje su propale.

Napomenuo je, međutim, da su problemi švicarske banke "dobro poznati pa ne predstavljaju potpuni šok ni za investitore ni za kreatore politike".

"Problemi u Credit Suisseu još jednom postavljaju pitanje da li je ovo početak globalne krize ili samo još jedan zaseban slučaj", rekao je Keningham, te dodao: „Credit Suisse se smatra najslabijom karikom među velikim evropskim bankama, ali nije jedina banka koja se posljednjih godina bori sa slabom profitabilnošću.”

Izvor: AP