Oni koji proučavaju historiju fudbala kažu za njega da je bio najbolji strijelac svih vremena, da to nisu bili ni Pele ni Ronaldo nego baš Josef Bican. Kažu da je postigao 2000 golova u karijeri.

Rođen je 1913. godine u Beču, u češkoj porodici. Otac mu je radio u tvornici cigli i igrao za Herthu u Beču. Mobiliziran je, preživio Prvi svjetski rat a onda umro prokockavši porodični novac.

Josef Bican, Pepi kako su ga zvali, odrastao je siromašan, ali s velikim darom za nogomet. Tvrde da je sto metara trčao za 10.08 sekundi i maestralno šutirao sa obje noge. Nakon što je započeo u Herthi, u bečki Rapid stigao je u dobi od 17 godina. Bile su to sjajne godine Wunderteama, kako su zvali austrijsku reprezentaciju.

Bican je bio dijelom posljednjih dana te slavne ekipe. Učestvovao je na Svjetskom prvenstvu 1934. u Italiji, gdje je Austrija eliminirala Francusku (s njegovim golom u produžetku) i Mađarsku, ali dalje od polufinala nije mogla. Mussolini je odlučio da to mora biti njegovo Svjetsko prvenstvo.

Nakon toga je iz Rapida otišao u bečku Admiru a onda će potpisati ugovor za Slaviju iz Pragu i pokrenuti postupak promjene državljanstva i uzimanja čehoslovačkog pasoša. U Beču je već bilo neizdrživo zbog nacista i anšlusa.

Kako nije mogao završiti svu neophodnu proceduru promjene državljanstva, nije mogao igrati Svjetsko prvenstvo 1938. u Francuskoj. Debitirao je nedugo nakon toga, u Švedskoj. Nakon rata odbio je ponudu Juventusa jer je mislio da će Italija doći pod komunističku vlast, bio je podjednako sumnjičav i prema komunistima i prema nacistima. I onda se dogodilo obratno, Čehoslovačka je postala komunistička zemlja, a ne Italija.

Karijeru je završio u Slaviji a malo je igrao i za dvije manje ekipe, Viktovice Zelezarny i Škoda Hralec Kralove. Igrajući za Slaviju koja je kasnije postala Dinamo dao je, kaoo mu se pripisuje, 534 gola u 274 utakmice, u prosjeku 1,95 po utakmici. Tvrdi se da je, naprimjer, u aprilu 1944. postigao devet golova za Pilsen, a zatim postigao sedam golova u svakoj od sljedećih 10 utakmica. Prestao je igrati 1955. u dobi od 42 godine.

Godine 2007. Međunarodna federacija fudbalske historije i statistike objavila je popis najboljih strijelaca 20. stoljeća, koji su postizali golove na nacionalnim prvenstvima ili drugim zvaničnim utakmicama. Na čelu spiska je Bican sa 805 golova, a slijedili su ga Romario (772), Pelé (767), Puskas (746) i Gerd Müller (735). Sada je Cristiano Ronaldo u Top 5 sa 763 gola (podatak s početka februara).

U utakmicama reprezentacija postigao je 19 golova za Austriju, šest za Češko-Moravsku i 46 za Čehoslovačku.

Preminuo je 2001. u dobi od 88 godina. Nakon odlaska u penziju, kratko je radio kao trener, a zatim, godinama je preživljavao radeći razne fizičke poslove, uključujući hranjenje životinja u zoološkom vrt

Grobnica na kojoj se nalazi njegov kip izuzetno je posjećena.

Izvan srednje Evrope nije bio poznat. Odigrao je samo jedno Svjetsko prvenstvo, ono 1934. godine. Nije igrao 1938. godine, nije bilo Svjetskog prvenstva 1942. ni 1946. godine, kada su mu bile 29 i 33 godine. Do 1950. već je napustio reprezentaciju.

Gotovo da nije ni postojao sve dok njegovo ime nije isplivalo iz prošlosti usred rasprave o tome ko je najbolji strijelac u historiji, Pele ili Ronaldo.