Neprocjenjiv i besprijekoran, njemački tinejdžer Jamal Musiala već je okarakteriziran kao "slijedeći Lionel Messi". Ovaj 19-godišnjak je odigrao ključnu ulogu za reprezentaciju Njemačke na Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje se ove godine igra u Kataru.

Napadački veznjak Bayern Minhena, Jamal Musiala, koji je veći dio svog djetinjstva proveo u Engleskoj, ali je odlučio da igra za svoju zemlju rođenja, bio je svijetla tačka za Njemačku u Kataru.

Bivši kapiten Njemačke Lothar Matthaus kaže da je Musiala njihova nada sada, kada je ova reprezentacija na dnu Grupe E, ali i u godinama koje dolaze.

˝On može biti Messi u budućnosti, odličan je. Pratim ga posljednje dvije godine, volim njegov stil fudbala i njegovu ličnost˝, izjavio je za BBC Sport Matthaus, pobjednik Svjetskog prvenstva 1990. godine.

˝Ima 19 godina, a radi stvari koje će ga učiniti vrhunskim fudbalerom. Ima odlične pokrete, pametan je, razmišlja i voli fudbal. Musiala može biti sljedeći Messi jer kada je Messi imao 17-18 godina, prvi put sam ga sreo kada je igrao protiv Mađarske [tim kojim sam tada vodio] i isključen je nakon 40 sekundi. Došao je na teren i pokušao da pokaže da voli fudbal, da ima strast prema fudbalu˝, rekao je.

Musialine impresivne brojke u nedjelju uveče uključivale su 84 posto preciznosti pasa, 100 posto završenih ubačaja, sedam dobijenih duela na zemlji, tri ključna dodavanja i asistenciju za kasno izjednačenje Niclasa Fullkruga.

Musiala je već najmlađi strijelac minhenskog Bayerna, drugi najmlađi njemački strijelac i najmlađi koji je igrao za Njemačku na velikom turniru kada je nastupio na Euru 2020.

Sada mu se daje savjet da ostvari još veći utjecaj na svjetskoj sceni.

Bivši menadžer Tottenhama Mauricio Pochettino rekao je za BBC One: ˝Za mene je Jamal Musiala jedan od najtalentovanijih mladih igrača. Sa Gavijem, sa Jude Bellinghamom, Pedrijem, on je ogroman talenat. Mislim da će rasti tokom Svjetskog prvenstva i mislim da Njemačka može iznenaditi˝.

Bivši njemački trener i napadač Jirgen Klinsmann dodao je: „Mislim da je Musiala bio izvanredan igrač Njemačke u tako mladoj dobi. Pun je iznenađujućih elemenata, nije uplašen. On je fantastičan mladi igrač koji raste kroz Bayernov sistem. Ovo mu je prvo Svjetsko prvenstvo i on će samo rasti sve više i više˝.

Mladić rođen u Štutgartu, koji se pridružio Bayernu 2019. sa 16 godina nakon što je prošao Chelsea-jevu akademiju i igrao je za Englesku na omladinskom nivou. Njegov ugovor u Bayernu traje do 2026. godine, a njemački novinar Archie Rhind-Tutt vjeruje da je on neprocjenjiv za njemačkog giganta.

On je rekao za BBC Radio 5 Live:˝Mislim da je ovo prava prilika za njega da najavi svoj dolazak na veliku scenu i da vidi da li može da odvuče ovaj tim tamo gdje to nije baš pošlo za rukom Njemačkoj da ide naprijed u posljednje vrijeme. Rekao bih da mu je ovo prava prilika da učvrsti svoju reputaciju . U njemačkoj štampi se piše da je on jednostavno neprocijenjiv u Bayernu do te mjere da ni 400 miliona eura ne bi bilo dovoljno za Jamala Musialu. Ovako se priča o njemu, on je budućnost ovog kluba. Ima toliko stvari u njegovoj igri koje ga čine tako dobrim. Čak i kada protivnici pokušavaju da ga sruše, kao što smo vidjeli s Lionelom Messijem, on ne odustaje. On je zaista nešto˝.