Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs i nezvanični ideolog Trojke Stranku demokratske akcije (SDA) vidi kao vodeći razlog gotovo svih problema. Istovremeno, Tegeltija savjetuje da je suzbijanje i uklanjanje SDA od ključnog značaja.

˝Uklanjanje SDA iz Vijeća ministara je samo vrh ledenog brijega. Uklanjanje SDA i njene politike i krakova po dubini institucija Bosne i Hercegovine ali i Federacije BIH je mnogo teži i duži posao˝, obrušio se Tegeltija na ovu stranku na društvenoj mreži Twitter.

Bez iskorijenjivanja iz drugih institucija, smatra on, SDA će se vratiti samo jača.

˝Ako toga ne budu svjesni ljudi iz Trojke ili ako tom poslu pristupe nedovoljno ozbiljno i ako nastave SDA narative i ne iskoriste nokdaun u kojem je sad SDA za promjenu političke filozofije u Sarajevu, ovo će im biti samo kratkotrajni izlet nakon kojeg će se SDA vratiti samo jača efekat. Ključna stvar za promjenu političke filozofije u Sarajevu je odmicanje od SDA narativa, jer dok god SDA kreira narative, kreira i političku filozofiju u kojoj će ona uvijek biti original, a svi ostali samo njene kopije˝.

Tegeltija zaključuje da je suzbijanje SDA narativa od ključnog značaja dugotrajnosti uklanjanja SDA.

˝BiH ima šansu samo ako iz nje bude uklonjena mladomuslimanska politička filozofija koju reprezentuje SDA i koja je dominantan razlog svih problema koje od osnivanja mladih muslimana ima BiH˝, tvrdi Tegeltija.