Ceremonija otvaranja Svjetskog prvenstva u Kataru smatra se jednom od najboljih, a tokom svečanog otvaranja nastupila je holivudska legenda Morgan Freeman zajedno sa 20-godišnjim katarskim influencerom koji nema donji dio tijela.

Ghanim Al Muftah, poduzetnik i filantrop, prkosio je svim izgledima života kako bi postao inspiracija mnogima. Rođen je sa sindromom kaudalne regresije, rijetkim poremećajem koji ometa razvoj donjeg dijela kičme, prenose agencije.

Mnogi su predlagali njegovoj majci da pobaci Muftaha, ali je ona odlučila da ga rodi. Doktori su rekli da nema mnogo šanse da živi duže od 15 godina. Ali zahvaljujući snažnoj volji, Muftah je postao najmlađi katarski privrednik, nakon što je osnovao biznis sa sladoledom. Uprkos fizičkim nedostacima, bavi se sa više sportova ekstremnih sportova uključujući ronjenje, vožnju skate boarda i alpinizam. U školi je Ghanim igrao fudbal u patikama koje je obuvao na ruke i jurio je za loptom sa svojim prijateljima "normalne visine".

Zapanjujuće, Ghanim se popeo na Jebel Shams, najviši planinski vrh u cijeloj regiji Zaljeva.

Kada je bio mlađi, izrazio je želju da studira političke nauke s ciljem da postane budući premijer Katara. Upravo to sada i studira i mogao bi postati diplomata u budućnosti. Također, mnogi u arapskom svijetu rado slušaju njegovo učenje Kur´ana. 

Al Muftah se nadao da će ceremonijom otvaranja Svjetskog prvenstva "potaknuti dijalog o inkluziji i raznolikosti".

Al Muftah je ove godine izabran za jednog od zvaničnih ambasadora FIFA Svjetskog prvenstva.

"U okviru svojih kapaciteta kao ambasadora (FIFA-in ambasador Svjetskog prvenstva), želim poslati poruku nade, inkluzivnosti, mira i jedinstva za čovječanstvo. Radio sam sa raznim ljudima, svih uzrasta i nacionalnosti, koji su se okupili radi jednog cilja. Ulili su mi veliku nadu za budućnost. Bilo je to obogaćujuće iskustvo i stekao sam prijatelje za cio život. Bit će još bolje na Svjetskom prvenstvu", poručio je ova uspješni i svestrani mladić koji savladava sve životne i fizičke prepreke.