Bliži se druga godišnjica kako se Danac Christian Eriksen srušio u uglu terena tokom utakmice Evropskog prvenstva protiv Finske. Dok su ga saigrači okruživali, praveći živi zid kako bi ga zaštitili od očiju publike i fotoreportera, doktori su radili sve što je bilo u njihovoj moći da mu spase život.

˝Uradili smo srčanu reanimaciju, jer je doživio srčani zastoj˝, rekao je sljedećeg dana Morten Boesen, danski timski ljekar, koji se nije usudio prognozirati zdravstveno stanje fudbalera.

U međuvremenu, ovaj se 31-godišnji veznjak vratio na teren, potpisao je za jedan od najvećih fudbalskih klubova na svijetu i predstavljao svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu 2022.

No, trenutak koji mu je promijenio život nagnao je Eriksena, što je možda i očekivano, da promišlja o filozofskim pitanjima o životu i življenju.

˝Naučio sam da čak i nakon lošeg vremena, uvijek dolazi vrijeme kada će sve biti drugačije˝, rekao je Eriksen Amandi Davies iz CNN Sporta i suvoditeljici Laureus nakon što je dobio nagradu za povratak godine na Laureus Sports Awards u Parizu.

Vrijeme je najbolji prijatelj

˝Jedan od prvih citata koji sam čuo je da čak i ako se osjećate dobro, osjećat ćete se poslije loše pa ponovo dobro. Samo će ići gore-dolje – vrijeme je vaš najbolji prijatelj.

Kada je ovaj veznjak kolabirao u prvom poluvremenu utakmice Danske na Euru 2020. protiv Finske, niko nije znao da li će ikada ponovo igrati profesionalni fudbal.

˝Ono što sam danas vidio, svako ima svoju priču, razne vrste neuspjeha u svakom sportu. Ona koju sam ja imao je očigledno bila teška, ali bez obzira na to, poželio sam da se vratim i igram fudbal, a onda i da sada dobijem nagradu˝, dodao je Eriksen.

Nakon što mu je ukazana prva pomoć na terenu, Eriksenu je naknadno ugrađen implantabilni kardioverter defibrilator (ICD) – vrsta pejsmejkera namijenjenog sprječavanju smrtonosnih srčanih zastoja otpuštanjem kako bi se vratio normalan srčani ritam.

Klub Serie A Inter iz Milana, s kojim je Eriksen imao ugovor u vrijeme incidenta, rekao mu je da će mu biti dozvoljeno da se preseli u inostranstvo kako bi nastavio svoju fudbalsku karijeru, s tim da vezni igrač neće moći igrati u Italiji osim ako ne ukloni ICD uređaj.

Počeo je da trenira sa bivšim klubom Odense Boldklub u Danskoj, a sam Eriksen je tvrdio da njegovo srce "nije prepreka" njegovim ambicijama da se vrati fudbalu i da igra na Svjetskom prvenstvu 2022. u Kataru.

Pridružio se premijerligaškom klubu Brentford sa besplatnim transferom u januaru 2022. Nakon šest mjeseci “napornog rada” i 259 dana nakon srčanog zastoja, Eriksen je igrao u utakmici Premijer lige za londonski klub protiv Newcastle Uniteda.

Ista osoba

U julu 2022., Eriksen je potom potpisao trogodišnji ugovor sa Manchester Unitedom, što je bio još jedan besplatan transfer.

Neposredno nakon srčanog udara, Eriksen nije bio siguran da li uopće želi da nastavi svoju profesionalnu fudbalsku karijeru. Kasnije je novinarima pojasnio da je znao da ako mu ljekari dopuste da se vrati i ponovo zaigra fudbal, da će to uraditi na najsigurniji mogući način za svoje zdravlje.

Eriksen kaže da je on još uvijek ista osoba, dodajući da misli da će saigrači reći isto.

˝Vjerovatno sam još opušteniji nego ranije. Otkrio sam da je fudbal važan u životu, ali nije najvažniji. Ali, idem korak po korak˝, rekao je.

Njegova je forma u Manchesteru bila dovoljno dobra da mu obezbjedi mjesto u reprezentaciji Danske na Svjetskom prvenstvu 2022, što je bio njegov glavni cilj kada se vratio fudbalu.

˝Bilo je vrlo, vrlo posebno˝, prisjetio se Eriksen vremena u Kataru i dodao da je reprezentacija u Kataru nakon incidenta bila ujedinjenija nego ikada prije..

˝Mislim da je naša veza sa reprezentacijom ranije bila jako jaka, ali im je sve ovo definitivno pomoglo da se još više zbliže. Otkad sam se vratio u tim, osjećam da je atmosfera, koja je i prije bila dobra, još više povezujuća, jer su nešto zajedno iskusili. To je zaista teško vrijeme, ali oni su kroz sve prošli na pozitivan način˝, objasnio je.

Inače, reprezentacija Danske imala je razočaravajuću kampanju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali priča o Eriksenovom povratku trajat će mnogo duže od njihovog izlaska iz grupne faze.