Braniteljica Fadila Novalića, advokatica Vasvija Vidović na početku obraćanja Sudskom vijeću kazala je da joj je čast obratiti se završnim riječima Vijeću koje treba donijeti odluku u predmetu koji je obilježio tužnu bh. stvarnost, da se u sudovima vode predmeti kojima upravljaju nevidljive sile koje se nalaze van pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine.

Upitana nakon ročišta da prokomentira navode o nevidljivim silama koje je spomenula u sudnici, Vidović je kazala:

- Ja sam te sile i imenovala tamo i duboko sam razočarana miješanjem političara koje sam nabrojala čak imenom i prezimenom, predstavnike stranaka, korištenjem cijelog ovog predmeta sa političkim ciljem u predizborne svrhe i nažalost miješanje međunarodne zajednice, ambasada, to je nezamislivo u organizovanim državama poput SAD-a i Velike Britanije da se miješaju u predmet koji je u toku - kazala je Vidović.

Dodala je kako je to "najveći mogući presedan", te da, "kada je riječ o stranim diplomatama i predstavnicima međunarodnih organizacija, prvo što im se kaže ovdje je zabrana miješanja u određene procese".

- Oni imaju pravo komentirati određene pojave i procese do određene granice, ali nikako unaprijed osuđivati i to je teklo različitim pravcima sve do izbora. To će ostaviti gorak utisak za mene kada je riječ o međunarodnoj zajednici - kazala je Vidović.