Alex Zanardi bio je vozač bolida Formule 1 u vrijeme dok su ovim sportom dominirali velikani poput Michaela Schumachera i Mike Hakinena. Nakon oproštaja s Formulom 1, Alex Zanardi počeo je voziti auto trke IndyCar. Strašnu nesreću na utrci IndyiCara doživio je 2001. godine. Zbog te nesreće amputirane su mu obje noge.

Ali Alex se oporavio i nastavio utrkivati, ne u automobilima nego u ručnom biciklu. Postao je jedna od velikih figura sporta s invaliditetom - četverostruki osvajač zlatne medalje u biciklizmu na Paraolimpijskim igrama.

Prošle godine pedesetpetogodišnji Zanardi doživo je tešku nesreću s ručnim biciklom.

Godinu i po nakon ove nesreće, koja je zahtijevala nekoliko operacija glave, "Alex je prije nekoliko sedmica napustitio bolnicu i sada je s nama, kod kuće", objavila je njegova supruga Daniela Zanardi.

“Nakon ovog dugog boravka u bolnici važno mu je vratiti se u porodično okruženje. Zbog situacije s COVID-om Alex je oko sebe godinu i po imao ljude koji nose maske i zaštitnu opremu (...) Pronalazi određenu normalnost i to mu daje dodatnu snagu”, objašnjava ona.

Njegova supruga Alexovo stanje opisuje kao "stalni napredak". “Rehabilitacija je i dalje dug proces, sa stalnim napretkom. Naravno, postoje zastoji i ponekad morate napraviti dva koraka unatrag da biste mogli napraviti jedan naprijed, ali Alex dokazuje da je pravi borac", govori Daniela.

Zanardi je u junu 2020. godine zadobio je teške povrede glave u nesreći tokom utrke u Toskani koristeći svoj ručni bicikl. Zabio se u kamion i zadobio više prijeloma na glavi te je podvrgnut nekoliko operacija. Prvobitno je bio hospitaliziran u Milanu, a prije godinu prebačen je u bolnicu u Padovi, bliže svom domu.

(Izvor: Le Parisien)