U posljednje su tri godine turske sapunice širom svijeta postale jedan od najunosnijih programa za televizijske stanice koje ih emitiraju. Uspjeh turske televizijske produkcije postao je globalni fenomen a Turska je postala jedan od najvećih svjetskih izvoznika televizijske fantastike s milionima gledatelja koji željno iščekuju njezine proizvode.

To je fenomen kojeg ni Netflix ne želi propustiti pa je odlučio otvoriti produkcijsko sjedište u Istanbulu koje će se proširiti u drugoj polovici godine. Netflix pokreće desetak lokalnih projekata, koji će se emitirati širom svijeta.

Direktor originalnog sadržaja za Netflix u Turskoj Pelin Distas kaže kako je ovaj projekt “predanost lokalnoj kreativnoj industriji”. Netflix u Turskoj ima približno 1,5 milion pretplatnika i priprema desetak projekata, deset vlastitih serija s ciljem udvostručenja broja projekata i to u različitim žanrovima, mimo svjetski popularnih sapunica.

Jedna od tih serija bit će ona koja je tematski smještena u postapokaliptični Istanbul, nakon čudne pandemije. Ili The Club, smješten u noćnom klubu u turskom gradu pedesetih godina prošlog stoljeća. Tu je i priča o Fatmi, čistačici koja je postala ubica ali i naučna fantastika, s pričom o putovanju kroz vrijeme nazvana Ponoć u palači Pera.

“Sve se vrti oko toga kako oblikujemo mrežu oko različitih žanrova, različitih područja i dometa kreativnog talenta”, objasnio je Distas u intervjuu za časopis Variety.

Osim snimanja manje istraženih žanrova u Turskoj, jedna od promjena s kojom se televizijska industrija u toj zemlji mora suočiti sa svojim serijama na Netflixu jeste i prilagođavanje svojih formata međunarodnom modelu: poglavlja će morati biti mnogo kraća i s dosta manje epizoda (serije emitirane na turskoj televiziji obično imaju približno po 35 epizoda).

Netflix najavljuje kako će širenje u Tursku donijeti brojne benefite tamošnjim filmskim i televizijskim radnicima. “Imat ćemo turske glumce koji će nastupiti u međunarodnim projektima, kao i poslove za radnike iza kulisa”, zaključio je Distas.