Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost, Itamar Ben Gvir, svojim objavama i izjavama pokazuje stvarne namjere Izraela. Gvir je nedavno kazao da treba eliminisati Hamas ali i sve one „koji pjevaju, podržavaju i dijele slatkiše“ jer su sve to teroristi.

Gvir je nedavno na svom profilu X (Twitter) objavio fotografiju palestinske žene koja sjedi ispred izraelske zastave. „Vlasnica objekta u Kalkiji je prije otprilike dvije sedmice objavila slike ljudi koji su oteti i ismijavala ih na internetu. Nakon što su pripadnici IDF-a razbili njen objekat, izraelska policija se pobrinula da je uhapsi i fotografiše sa zastavom koju toliko voli. Počeli smo razgovarati s njima na jeziku koji razumiju“, napisao je Gvir uz fotografiju.

Nedugo prije toga objavljen je video gdje se vidi kako Gvir posjećuje izraelski zatvor i naređuje mučenje palestinskih zatvorenika. „Nemojte im pokazivati sunce“, govori Gvir. U istom video govori se kako se prema palestinskim zatvorenicima odnose na najoštriji način, gdje su zatvorenici mučeni, tjerani da slušaju izraelsku himnu, leže s lisicama na rukama u mračnoj prostoriji gdje se u zemlji nalazi toaletni otvor. Gvir je tada izjavio da se nada zakonu o smrtnoj kazni protiv zarobljenika.

On je također poznat javnosti i po dijeljenju oružja civilima širom Izraela.