Vratila se u svoju zemlju kako bi se spremila za debi na polumaratonu u Valenciji, ali se našla usred rata koji je zahvatio Tigrey, regiju na sjeveru zemlje iz koje potječe. Posljednji njezin trag jeste fotografija na Instagramu od 1. decembra na kojoj je s cipelama u rukama. Organizatori trke u Valenciji više nisu mogli stupiti u kontakt s njom i zvanično se vodi kako nestala od 3. decembra, kada nije uspjela ući u avion za Španiju.

“Unatoč činjenici da je regija bila u sukobu od ljeta, došla je trenirati za svjetski rekord i rekla nam je da je mogla dobro trenirati unatoč okolnostima. Međutim, izgubili smo komunikaciju sredinom novembra”, rekao je Marc Roig, trener maratona i polumaratona u Valenciji. Njezin agent, Holanđanin Jos Hermens, nije uspio komunicirati ni s njom ni s njenim atletskim klubom.

Gidey, koja nikad nije željela trčati, a čak je i izbačena iz škole jer se odbila pridružiti školskom timu, živjela je na farmi svojih roditelja u Tigreyu, jednoj od najvećih i najmnogoljudnijih regija u Etiopiji koja graniči s Eritrejom i Sudanom. Lokalna vlada i Narodna fronta za oslobođenje Tigreya ne priznaju legitimitet premijera Abiya Ahmeda, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir u Adis Abebi 2019. godine, a to je pokrenulo oštru represiju zbog koje je više od 30.000 izbjeglica otišlo u Sudan. Nepoznato je je li među njima svjetska rekorderka i osvajačica srebrne medalje na 10.000 metara na posljednjem Svjetskom kupu, da li je na sigurnim i da li je uopće živa.

“Većina se etiopskih sportaša preseli u glavni grad jer im trebaju objekti. Međutim, kao što je slučaj i u Keniji, trkačima na duge staze to nije potrebno i ona je donijela odluku da nastavi u svojoj regiji i sa svojim trenerom, što se jako svidjelo njezinim ljudima”, objašnjava Roig, podsjećajući da je Gidey juniorska osvajačica Svjetskog kupa 2015. i 2017. godine.

Granatiranje je u Tigreyu konstantno već sedmicama, prekinuto je dopremanje zaliha, kao i komunikacija. Nisu pošteđeni ni državni prvaci. “U Etiopiji se pobjede puno slave, ali sportaši rijetko dobivaju veliku podršku države, a u tim nacionalnim sukobima to je vrlo komplicirano, jer, ovisno o tome ko vam pomaže, to se može protumačiti kao izdaja jedne ili druge strane”, dodaje Roig.

Jedna se sportašica, nasreću, zasad spasila – Trihas Gebre, Etiopljanka koja je uzela špansko državljanstvo, prvakinja i rekorderka Španije na 10.000 metara, u polumaratonu i krosu. Porijeklom je iz Tigreya, a živi u Baskiji. Ljetos je otputovala u Etiopiju i još uvijek je tamo zarobljena. Danima se sa sestrom i partnerom skrivala u planinskom kampu kako bi izbjegla bombardiranje, i to bez struje, vode i hrane. Javila se kolegama, ali još uvijek nije uspjela napustiti kamp. Niko ne zna kada će i da li će u tome uspjeti, te kada će biti na sigurnom.