Nagradu “25. novembar” utemeljio je prije četiri godine sedmični časopis Stav uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH, a dosadašnji dobitnici iz oblasti “za životno djelo” bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019) i Halil Tikveša (2020).

Stručni žiri u 2020. godini činili su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Almir Bašović, likovni umjetnik Džeko Hodžić, prof. dr. Sead Šemsović, doc. dr. Ena Begović-Sokolija, glavni urednik časopisa Stav Filip Mursel Begović i doc. dr. Nehrudin Rebihić.

Od 2019. godine Nagrada “25. novembar” dodjeljuje se i u kategorijama za knjigu godine. U 2019. godini Nagrada “25. novembar” prvi put u sarajevskoj Vijećnici dodijeljena je u kategoriji “knjiga godine” književniku Asmiru Kujoviću za knjigu Nestorov pehar. Nagrada za knjigu godine uručena je 2020. godine dr. Esadu Zgodiću za trilogiju Naučnici i upravljanje državom. 

Jedini bosanskohercegovački sedmični list Stav u 2020. godini proširio je Nagradu “25. novembar” s kategorijom “mladi pisci” te raspisao javni konkurs za najbolje neobjavljeno književno djelo (poezija, proza, drama) na bosanskom jeziku. Stručni žiri dodijelio je 2020. godine u kategoriji “mladi pisci” nagradu Ahmedu Kurti za knjigu pjesama Nebeski senat.

Ovogodišnji konkurs za mlade pisce bio je otvoren od 1. februara 2021. do 20. februara 2021, a stručni žiri, kojim u kategoriji “mladi pisci” predsjedava književni kritičar i publicista Hamza Ridžal, proglasio je pobjednika 1. marta, na Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Imenom nagrade i datumom proglašenja pobjednika sedmičnik Stav simbolički spaja dva najvažnija datuma za državnost Bosne i Hercegovine.

Na ovogodišnji, drugi po redu, konkurs Nagrade “25. novembar” za mlade pisce pristiglo je dvadesetak neobjavljenih rukopisa iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka. Riječ je o rukopisima mladih autora, među kojima su i neki od književne kritike već prepoznati pjesnici, ali i oni koji se, koliko nam je poznato, prvi put javljaju s književnim rukopisima. Uz izuzetak jedne zbirke pripovjedaka, svi pristigli rukopisi bile su zbirke pjesama. Stručni žiri odlučio je da u uži izbor ovogodišnjeg konkursa ulaze Mirnes Omerović sa zbirkom Prijedorska matura, Hasan Hasić sa zbirkom Koščato, Nermin Šehić sa zbirkom Sveta žitja kalemova i Ersan Muhović sa zbirkom Negacije.

Stručni žiri odlučio je Nagradu “25. novembar” za mlade pisce dodijeliti Nerminu Šehiću za zbirku pjesama Sveta žitja kalemova.

Među mladim bošnjačkim i bosanskohercegovačkim pjesnicima istaknuto mjesto pripada Nerminu Šehiću. Iz čitanja tek nekoliko njegovih pjesama jasno je da je riječ o pjesmama obremenjenim značenjima, za čiju je analizu potreban izuzetan intelektualni napor, po čemu je blizak Thomasu Stearnsu Eliotu. “Pjesnik ima pravo biti nerazumljiv za neuke”, rekao bi Eliot, a stoljeće kasnije potvrdio Nermin Šehić. Ova mlada nada naše književnosti rođena je 1993. godine u opkoljenom Goraždu, “dok je babo bio na liniji”. U rodnom gradu Nermin je završio osnovnu školu, kao učenik generacije, i već tada počeo pisati pjesme.

PROČITAJTE VIŠE O NERMINU ŠEHIĆU: Želio sam da uradim s bošnjačkom poezijom ono što je Eliot učinio s engleskom