Koliko je govor mržnje spram bošnjačkog naroda postao normalan u određenim političkim i medijskim krugovima odlično pokazuju pojedine reakcije na najnoviji ispad samoprozvane analitičarke Ivane Marić, koju je kamera uhvatila “in flagranti” kako na nekom skupu u maniru najcrnje u-ze-pe-ovske propagande negira kontinuitet bošnjačkog naroda.

Marićka, koju je Naša stranka kandidirala za dogradonačelnicu većinski bošnjačkog Sarajeva nije niti pokušala da se izvini za svoj ispad, nego je nastavila dodatno vrijeđati bošnjački narod pokušavajući dokazati da nije rekla ništa sporno ili vanredno uvredljivo, već da je iznijela legitiman stav utemeljen čak i na “naučnim činjenicama”. Očekivano, umjesto ograđivanja zbog pokazanog šovinizma spram većinskog i domicilnog stanovništva Sarajeva, Marićka je, štaviše, dobila podršku kadrova Naše stranke, poput Amre Zulfikarpašić ili Edina Forte.

No nisu samo našestrankaši podržali Marićku već i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Gostujući na FTV, upitan da prokomentira Marićkin govor mržnje, Nikšić je pokušao cijeli šovinistički incident nekako relativizirati i minimizirati. U starom dobrom maniru zamjene teza, odmah se obrušio na “SDA botove”, koji su, eto, predimenzionirali izjave Ivane Marić, te je još stao u njenu odbranu tvrdeći da je jako dobro poznaje i da je riječ o osobi koja voli Bosnu i Hercegovinu i koja nije opterećena nacionalnom pripadnošću. Nevjerovatno, ali Nikšić tvrdi da šovinističke izjave Ivane Marić treba posmatrati kao simpatični “pokušaj dopadanja” publici kojoj se obraća! Pa gdje je to Marićka govorila, na skupu ravnogoraca? Gdje takav šovinizam ka čitavom jednom narodu može biti simpatičan? Možda je Nerminu Nikšiću i njegovim istomišljenicima normalno da razbijaju tremu te razgaljuju i razveseljavaju skupove antibošnjačkim šovinističkim izjavama, ali većini Bošnjaka to sigurno nije! Nije i nikada neće biti!