Antoine Griezmann neprikosnovena je zvijezda Atletico Madrida, projekta trenera Diega Pabla Simeonea, on je danas opet heroj za navijače koji su mu oprostili grijeh, odlazak U Barcelonu.

"Sretan sam što sam tamo gdje želim biti. Aúpa Atleti." Riječi su to Antoinea Griezmanna nakon što je u oktobru 2022. Atlético de Madrid službeno objavio da je postigao dogovor s FC Barcelonom oko transfera Francuza. Pomilovanje navijača platio je golovima, neprikosnoveni je starter i - unatoč smanjenoj plaći - u džep stavlja nemalih sedam miliona eura neto po sezoni.

S pogotkom koji je postigao ove nedjelje protiv Villarreala, Griezmann se izjednačio sa Adriánom Escuderom kao drugi vodeći strijelac Atlética svih vremena. Do sada je ukupno postigao 169 golova u 357 utakmica. Otkako je debitirao 16. septembra 2014. protiv Olimpiacosa, francuski je napadač zabio ukupno 120 golova u Ligi, 30 u Ligi prvaka, 13 u Kupu kralja i šest u Europa ligi. Tako je Griezmann izjednačio rekord koji je od 1958. godine uspio dostići i nadmašiti samo Luis Aragonés, koji sa 173 pogotka predvodi ovu ljestvicu.

Ali "dječak s kosom od hiljadu boja" još je isplativiji izvan igrališta. Način na koji se oblači, stalne promjene boje kose i njegov stav protiv rasizma ili odbrana gay zajednice učinili su ga referencom na društvenim mrežama koja nije prošla nezapaženo kod velikih brendova.

Na Instagramu ga prati gotovo 41 milion ljudi, a zarada za svaku objavu koju objavi daleko premašuje 150.000 eura. Radio je za važne firme kao što su Louis Vuitton ili Yves Saint Laurent kako bi promovirao njihove kolekcije i trendove, a prošle je godine postao maneken Mangove muške linije. Samo u 2022. godini to što im je Greizman jedna od modnih ikona poevaćlo je firmi profit za oko 60 miliona eura. No, francuski fudbaler sa svojim bratom Theom Griezmannom ima vlastitu marku odjeće, The GZ Brand.

Dio svog novca Francuz je uložio i u kolekciju luksuznih automobila među kojima se ističe Roll Royce Wraith kojeg karakterizira ubrzanje do 100 km/h za samo 4,6 sekundi i postizanje maksimalne brzine od 250 km/h. Prije nekoliko godina nabavio je Maserati GranTurismo S, a u njegovoj garaži možete pronaći i McLaren 675 LT vrijedan 400.000, te Bentley Continental GT.

Carstvo koje tu ne završava jer Griezmann, poput Sergia Ramosa, također gaji strast prema konjima. Godine 2018. Griezmann je nabavio svog prvog takmičarskog konja, Tornibusha, za 220.000 eura. A kasnije je za 97.000 eura nabavio Hookinga, punokrvnjaka koji mu je s devet pobjeda iza sebe donio zaradu veću od 200.000 eura. Jedan od njegovih posljednjih poslova vezao je njegovu budućnost uz Lea Messija, još jednog od fudbalera koji se može pohvaliti impresivnim poslovnim carstvom. Argentinac i Francuz ovog su mjeseca zaronili u novi posao s Barlon Capitalom, firmom čiji su dioničari.

Kompanija je učestvovala u krugu finansiranja Vicia od 17 miliona eura, lanca hamburgera koji je prošle godine otvorio 14 objekata i napravio prihod od 20 miliona eura. Sada se nadaju da će se širenjem u nekoliko zemalja svijeta do kraja godine ostvariti prihod od 40 miliona eura.