Uprkos euforiji nakon lokalnih izbora 2020. godine i pompeznih najava o brzom i jednostavnom preuzimanju većine u Gradskom vijeću Sarajeva, stvari ne idu očekivanim tokom za koalicionu “Četvorku”. Medeni mjesec neprincipijelne družine, koji je intenzivno podgrijavan medijskim navijanjem, očito je završio.  

Kandidatura Ivane Marić za dogradonačelnicu izazvala je veliko nezadovoljstvo među gradskim vijećnicima čiji su glasovi u konačnici presudni u izboru rukovodstva Grada, te je ona na kraju neslavno propala.

Kada su shvatili da neće imati potrebnu većinu za izbor “nezavisne političke analitičarke”, zamijenili su kandidatkinju, ali šteta je, kako saznajemo iz izvora bliskim “Četvorki”, već napravljena. Nakon zamjene kandidatkinje, pojavila se nova skupina nezadovoljnih, a koju predvodi gradska vijećnica ispred Naše stranke Amra Zulfikarpašić, a koja je u posljednjem medijskom istupu kazala:

“Nije nikad ni bilo obrazloženja zašto je Naša stranka izabrala plivačicu, bankovnu anonimnu činovnicu bez političkog backgrounda (Anja Margetić op. a.), umjesto obrazovane osobe s višegodišnjim javnim angažmanom koji se uklapa u vrijednosti za koje se Naša stranka, makar formalno, zalaže.”

No sukobima i razmimoilaženjima tu nije kraj jer najnovija neslaganja unutar koalicije traju oko kandidata “Četvorke” za predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

U ovom slučaju ne oko “plivačice bez političkog backgrounda” kao kandidatkinje za dogradonačelnicu, nego oko tenisera lokalnih dosega koji nema politički background i ne kotira visoko na ATP listi “Četvorke”. Riječ je o mlađahnom Jasminu Ademoviću. Ipak, izgleda da Jasmin ima backhand, i to rodbinski. Jedina politička referenca mladog vijećnika Ademovića jeste to što je sin Kemala Ademovića, jednog od osnivača i glavnih operativaca NiP-a. Mnogi nisu zadovoljni ovakvom nepotističkim pristupom, a kako doznajemo, među njima i vijećnici NiP-a. Postavljaju sasvim opravdano pitanje: “Kako je moguće da mladić bez ikakvog političkog iskustva, kojem je jedina referenca to što je nečiji sin, dobije šansu da bude na tako visokoj i uglednoj poziciji kao što je predsjedavajući Gradskog vijeća?” Reakcije u drugim strankama “Četvorke” puno su dramatičnije, a iz pouzdanog izvora doznajemo o izraženom nezadovoljstvu i iznevjerenim očekivanjima. Naime, uvjeravali su ih da slijede suštinske promjene nabolje, a ne da slatkorječiva priča oko promjena bude zapravo paravan da Kemal Ademović postavi svog sina na tako značajnu i veoma dobro plaćenu poziciju.

Ovaj školski primjer nepotizma zasigurno nije promjena koju su iz Naroda i pravde i ostalih stranaka “Četvorke” najavljivali te je već sada poprilično uzdrmala povjerenje među koalicijskim partnerima. Ovakav odnos snaga i odabir kadrova u konačnici će dodatno smanjiti šanse da “Četvorka” uspostavi vlast u gradskoj upravi na čelu s Bogićem Bogičevićem, koji je, sve glasnije se šuška po kantonalnim kuloarima, sve nezadovoljniji načinom na koji se cijeli proces vodi i kandidatima koji se predlažu za njegove saradnike.

Pitanje je, a ono zaista jeste na mjestu: Je li logično i razumno da mladić od 30 godina bez ikakvog političkog iskustva bude nadređen jednom iskusnom političaru iza kojeg je bogata politička karijera, što nesumnljivo jeste Bogić Bogičević? Pitanje je to koje otvara i niz drugih, poput onoga: Je li podrška Bogičeviću suštinska ili samo deklarativna, a koja treba poslužiti da “Kemin mali”, kako ga oslovljava predsjednik NiP-a dok lobira za njega kod gradskih vijećnika, zapravo zavlada Gradskom upravom iz sjene? Pitanja je mnogo, a odgovore znaju, odnosno “preko štele” dogovaraju Kemal Ademović i Dino Konaković.

Zbog navedenog, ali i radi očite neiskrene atmosfere unutar koalicije, sve veći broj gradskih vijećnika traži svoje mjesto u eventualno nekoj drugoj većini.

Osim nezadovoljnih vijećnika NiP-a, SDP-a i NS-a, od ranije je poznato da ukupnim odnosima u koaliciji nije zadovoljan ni NBL Ibrahima Hadžibajrića, kojem su “partneri” ukrali ruke u Skupštini KS, a prema informacijama koje posjedujemo, kandidatura Ivane Marić i izostanak adekvatne reakcije na njene skandalozne medijske istupe od strane lidera “Trojke”, kao i posljednja nepotistička kandidatura Jasmina Ademovića, mogle bi biti kapi koje će preliti čašu strpljenja kod Hadžibajrića.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti procese u Gradskom vijeću, a posebno u slučaju izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Prema informacijama koje imamo od aktera s četiri strane kantonalnog svijeta, situacija nije nimalo čista za “Keminog malog”.