Fahrudin Radončić je očito pod teškim utjecajem raznih influenserica sa Instagrama koje često objavljuju svoje selfije iz raskalašenog i mondenog Dubaija u Ujedinjenim Kraljevskim Emiratima.

Kako drugačije objasniti da je pobrkao geografske zone te krenuvši na Zapad završio u Dubaiju? Naime, dok je jedan od izbornih slogana njegovog SBB-a „Da Sarajevo bude Dubai“, on ponovo napada turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da „guraju Bošnjake protiv Zapada“.

„Može Erdogan favorizirati svoje prijatelje na izborima u Bosni i Hercegovini, ali ne smije cijeli naš narod i vjeru okretati protiv Zapada“, rekao je Radončić jučer na predizbornom skupu SBB-a u Vogošći.

Ovo nije prvi put da Radončić i njegove medijske hijene iznose ovakve tvrdnje. Optužbe za Izetbegovićev "neosmanizam" i prijateljstvo s Erdoganom bile su najintenzivnije tokom i nakon izborne kampanje 2014. godine, ali ovaj put Radončić na izbornim plakatima glumi Fahru od Arabije pa je komično da nekoga proziva za istočne bliskosti.

Dakle, Fahro od Arabije, možda baš ko među muslimane ubačeni špijun Lawrence od Arabije, želi da ratuje protiv Turaka za račun Zapada, samo je jedan od tragikomičnih zaključaka koji proizlazi iz nepametne „Dubai kampanje“ SBB-a.

Umjesto Dubaija, Radončić je ipak trebao izabrati... primjerice Maribor... ali upitno je može li dobaciti i do Slovenije. Međutim, nešto je tu drugo po srijedi, Radončić je dobrano pobrkao koordinate, i geopolitičke i one koje imaju veze sa osnovama ukusa.

On za Sarajevo ustvari sanja karikaturu Istoka, mjesto gdje zapadnjaci dolaze da se iživljavaju, staklene tornjeve u kolonijalnoj moralnoj pustinji.