Nemuslimani širom svijeta sudjelovali su u dva ramazanska izazova ovog mjeseca koji su osmišljeni da pokažu solidarnost s muslimanima protiv rastuće plime islamofobije, te poboljšaju vjersku toleranciju i razumijevanje.

Ljudi iz više od 25 zemalja sudjelovali su u godišnjim inicijativama Fast For Unity i 30-Day Ramadan Hijab Challenge, koje organizira Svjetska organizacija za dan hidžaba, neprofitna grupa koja ima za cilj suzbijanje diskriminacije muslimana. Počeli su s prvim danom Ramazana, koji je ove godine pao drugog aprila.

Izazov posta "poziva nemuslimane da poste dan, dva, 10 ili svih 30 kako bi iskusili kako muslimani poste i krenu na duhovno putovanje samorefleksije, samodiscipline i zauzeti stav protiv islamofobije", rečeno je iz organizacije.

Britanska pjevačica Kate Stables bila je jedna od nemuslimana koja je sudjelovala u izazovu. U poruci objavljenoj na Instagramu rekla je da je ovo druga godina kako to radi.

Izazov za hidžab, takođe poznat kao #Hijab30, pokrenut je 2014. godine. Poziva "žene svih etničkih pripadnosti da nose hidžab na 30 dana kako bi zauzele stav u cilju okončanja diskriminacije žena u hidžabu i poštovanja individualnih izbora."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Hijab Day Organization (@worldhijabday)

Organizacija koja stoji iza izazova nalazi se u New Yorku i osnovana je 2013. Svake godine organizira Svjetski dan hidžaba 1. februara, u znak priznanja milionima muslimanskih žena koje su odlučile nositi tradicionalno pokrivalo za glavu, zajedno s brojnim druge inicijativama.

Takođe su pokrenuli kampanju prikupljanja novca za podršku naporima za poticanje zdravog okruženja za muslimanske studente u SAD-u, te je rekao da je došlo do povećanja donacija tokom posljednjih 10 dana Ramazana a ti posljednji dani svetog mjeseca imaju poseban značaj za muslimane, koji vjeruju da je Kur'an objavljen proroku Muhammedu 27. dana ramazana.

Organizacija Svjetskog dana hidžaba navela je da izvještaj koji je 2021. objavila podružnica Vijeća za američko-islamske odnose u Massachusettsu “otkriva da je 61 posto muslimanskih studenata u SAD-u ismijano, verbalno uznemiravano ili fizički zlostavljano zbog svoje muslimanske vjere”.

U međuvremenu, anketa američkih muslimana, koju je 2020. proveo Institut za socijalnu politiku i razumijevanje, pokazala je da je “30 posto muslimanskih učenika reklo da je učitelj ili drugi školski službenik izvor zlostavljanja”.