Odluka je donesena na osnovu istraživanja koje je pokazalo da se 71 posto dječaka plaši da će ga drugari zadirkivati ako se igra s “igračkama za djevojčice”. Istraživanje je također pokazalo da roditelji još potiču sinove da se bave sportom ili STEM aktivnostima, dok su kćerkama ponuđeni ples, oblačenje ili pečenje.

LEGO (kombinacija danskih riječi "Leg Godt", tj. "Igraj dobro") osnovan je 1935. godine, ali je temelj za kompaniju igračaka kakvu danas poznajemo postavljen 1958. godine, kada je Godtfred Kirk Christiansen podnio patentnu prijavu za “elemente za izgradnju igračaka” koja je stotine miliona djece širom svijeta pretvorila i male arhitekte.

Na dan podnošenja prijave patenta, 28. januara, obilježava se Međunarodni dan LEGO-a u slavu igračke koja je inspirisala generacije, izazivajući kreativnost kod djece i odraslih. S tematskim parkovima i filmovima posvećenim šarenim građevinskim blokovima i minifigurama, LEGO se razvio u kulturni fenomen, pretvarajući LEGO grupu u jednu od najvećih svjetskih kompanija igračaka.

Prihod LEGO Grupe porastao je više od pet puta u posljednje dvije decenije, dostigavši 5,8 milijardi dolara u 2019. godini. Kompanija zapošljava 18.800 ljudi širom svijeta i upravlja s više od 600 LEGO trgovina, kao i nekoliko Legoland tematskih parkova. Zanimljivo je da se posao s elementima za izgradnju igračaka pokazao kao imun na pandemiju COVID-19. U prvoj polovini 2020. godine LEGO Grupa ostvarila je dvocifreni rast dobiti, dok je prihod porastao sedam posto u odnosu na prethodnu godinu, objavila je web stranica Statista.