Iako Međunarodni olimpijski komitet (IOC) i japanska vlada svako malo šalju poruke kojima žele uvjeriti svijet da će Igre planirane u Tokiju 2020. sigurno početi 23. jula, ono što se događa u toj zemlji i svijetu baca sumnju na takve tvrdnje, čini se da baš i nije siguro da će se Igra zaista i održati kako je najavljeno.

Japanska vlada uložila je oko 12 milijardi dolara i jedini način da vrati uloženo je održavanje Igara. Ako se ne održe ovog ljeta izgubiće 2.7 milijarde eura dobiti od lokalnih sponzora i 600 miliona eura od prodaje ulaznica. U to nije uračunat gubitak barova, restorana, muzeja, zabavnih sadržaja i turističkih lokacija. Akreditirani stranci, kako sada stvari stoje, biće prisiljeni živjeti isključivo u olimpijskim objektima: stadionima, trening centrima, medijskim centrima...

Sigurno je da će Japan izgubiti veliki novac. MOK neće jer njegov ekonomski opstanak, kao i većine međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih komiteta, ovisi o događaju, čak i ako se održava bez gledalaca. Njima je važno da se Igre održe, čak i ako zbog toga pretvore stadione i dvorane u televizijska studija. Olimpijsko selo biće neka vrsta ogromnog karantina. Hiljade sportaša iz 206 različitih zemalja svijeta biće pod maskama, jest će u restoranu sami, dva mera udaljeni jedni od drugih i neće se smjeti rukovati.

IOC prodaje prenos takmičenja i to prilično skupo, samo je Discovery za prava platio 1,3 milijarde eura a sponzori osiguravaju nekoliko dodatnih stotina miliona više. To je ono na što se olimpijska magija svela, na pitanje brojeva i na rad računovodstva.

Glavni izazov je logistika. Više od 11.000 sportista pripremaju se za Igre skoro pet godina a sanjima gotovo isto toliko hiljada novinara, čelnika, tehničara i pomoćnika. To je logistička noćna mora s kojom se Japanci moraju suočiti. Glavni će biti organizacija PCR testova, obaveznih za svakoga svaka četiri dana i olimpijska transportna mreža, jer će posjetiteljima biti zabranjeno korištenje javnog prijevoza.

Savjetuju svima koji stignu da se vakcinišu, vakcina neće biti obavezna, ali imunizacija neće značiti mogućnost izbjegavanja bilo kojeg pravila, od distance do maske.