Svjetski teniser broj jedan Novak Đoković danas je sletio u Australiju, ali mu tamošnje vlasti odbijaju dati vizu za ulazak u državu.

Ranije je objavljeno kako je srbijanskom teniseru dopušten nastup na Australian Openu te da mu je pružena prilika za odbranu titule nakon što je prošao trijažu dvije nezavisne medicinske komisije, ali to, po svim prilikama, nije bilo dovoljno za australske graničare.

Izvor blizak Saveznoj vladi koji je upoznat sa slučajem izjavio je za medije da još uvijek ne postoje jasne informacije o tome ima li Novak Đoković adekvatnu dokumentaciju koja dokazuje razlog zašto mu je dopušten nastup na ovom turniru. Tu dokumentaciju na granici moraju predočiti nevakcinisane osobe. Kako se dodaje, nije jasno je li čelni teniser ATP liste preležao bolest COVID-19 u posljednjih šest mjeseci, što bi bio dovoljno dobar razlog za ulazak u Australiju prema saveznim smjernicama.

Isto tako, govoreći nakon sastanka nacionalne vlade u srijedu poslijepodne premijer Scott Morrison rekao je da Srbijanac u krajnjem slučaju „mora pružiti prihvatljiv dokaz da se ne može vakcinisati iz medicinskih razloga“.

„Ako ti dokazi budu nedostatni, onda se neće tretirati drugačije od bilo koga drugog i bit će u sljedećem avionu kući – ne bi trebala postojati posebna pravila za Novaka Đokovića“, rekao je Morrison.