Bakir Izetbegović nije oklevetao Olega Čavku, odluka je Suda donesena krajem maja ove godine.

Odbija se tužbeni zahtjev Čavke kojim je predloženo da sud naloži Izetbegoviću da Čavki na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda nastale objavljivanjem intervjua na televiziji Hayat 9. juna 2020. i konferenciji za medije 10. juna 2020. godine, isplati iznost od 10.001 KM i to sa zateznom kamatom počev od dana podnošenja tužbe, glasi presuda.

Budući da je izgubio spor, Čavki je Općinski sud u Sarajevu naložio da Izetbegoviću nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od gotovo 3.000 KM.

Izetbegović je u svojim javnim istupima spominjao slučaj poznat javnosti kao "Haker iz Breze", a odnosi se na to da je protiv Čavke vođen i disiplinski postupak zbog sumnje da je ukrao i koristio telefon iz dokaznog materijala na sudu. Mobitel je bio oduzet od jednog optuženika.

Predsjednik SDA je govoreći o tada aktuelnim pitanjima prvobitno za Hayat spominjao taj slučaj navodeći "da je jedan državni tužilac uzeo mobitel iz jednog predmeta", da bi se potom prozvanim osjetio upravo Čavka, koji je od predsjednika SDA zatražio da kaže o kojem se tužiocu radi.

“Evo danas je osuđen Božo Mihajlović, 225 hiljada je neko otuđio, nisu uhvatili ko je, samo su rekli da je to vjerovatno neka sekretarica i njega su osudili na pet godina robije, a nju nisu uhvatili niti osudili. Dakle, neko uzima novac iz kutija... Pa znamo da je trenutno aktivni tužitelj uzeo tuđi mobitel, od optuženog lica iz te kutije u kojoj su evidencije. Svidio mu se mobitel, uzeo sebi i ostao tužilac da nam dijeli pravdu. Nedopustive su to stvari. Sjetimo se namještanja Budimiru. Ovakvi potezi su kokošarski. Kako ćete uzeti mobitel i ostati tužitelj ili ostati sudija. Nevjerovatno”, rekao je Izetbegović za Televiziju Hayat, a potom je u kasnijoj izjavi pred novinarima pojasnio:

“Očigledno je da se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine, kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu. Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin, gdje su neke gore stvari učinjene od ovoga, gdje je bilo hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Dakle, naravno, mislio sam na njega”, izjavio je Izetbegović kasnije na konferenciji za medije.

Općinski sud u Sarajevu utvrdio je da Izetbegović nije oklevetao Čavku te da mu neće morati isplati naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda, dok će Čavka morati platiti Izetbegovićeve sudske troškove.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju Čavka može izjaviti žalbu.