Društvo | 04.03.2021.

Žene u Oružanim snagama BiH

Neira Fatić: Vojnik s diplomom turskog jezika

“Roditelji i prijatelji bili su mi oduvijek podrška u svemu što radim, pa tako i u ovome. Uz mene su bili od momenta kada sam prvi put izrazila želju da pristupim Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.”

AMINA ŠEĆEROVIĆ-KAŞLI

Iako se danas sve više govori o ravnopravnosti između muškaraca i žena, ipak postoje određene profesije, odnosno poslovi za koje se smatra da su prikladniji muškarcima. Međutim, žene su uvijek uspijevale dokazati i pokazati da su sposobne ostvariti se na svakom životnom polju. Dovoljno je samo da žena nešto želi postići. Jedan je od takvih primjera i pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Neira Fatić.

Rodila se 1996. godine u Sarajevu, a osnovnu školu i Opću gimnaziju završila je u Varešu. Nakon toga, vraća se u Sarajevo, gdje upisuje fakultet. Diplomirala je turski jezik i književnost na Odsjeku za orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

“Prije upisa na fakultet nisam znala turski jezik. Interesiranje sam dobila jednim dijelom i zbog mjesta u kojem živim, jer se tu nalaze nekropole stećaka i dio ‘turskog’ greblja, a jednim dijelom i što se u mom mjestu mnogo koriste turcizmi. Mnogo je još razloga, ali za učenje turskog jezika odlučila sam se prvenstveno zato da bih otkrila povezanost između turske i bosanske kulture i običaja”, pojašnjava Fatić. Danas Neira ima sasvim drugu profesiju. Danas je vojnik.

LJUBAV PREMA DOMOVINI

Roditelji su joj također bili u vojsci za vrijeme Agresije na Bosnu i Hercegovinu, te su joj, kako kaže, iznoseći svoja iskustva, naglašavali da se uvijek treba boriti za svoju domovinu. Time su kod ove mlade djevojke razvili svijest o važnosti domovine, o ljubavi i odanosti prema njoj. To ju je podstaklo da se opredijeli za ovaj poziv, koji od nje traži da i sama dadne svoj skromni doprinos i bude na raspolaganju svojoj državi i narodima koji u njoj žive. “Roditelji i prijatelji bili su mi oduvijek podrška u svemu što radim, pa tako i u ovome. Uz mene su bili od momenta kada sam prvi put izrazila želju da pristupim Oružanim snagama BiH. Sestra je bila oduševljena, a od majke sam odmah dobila punu podršku. Otac je na početku bio skeptičan, zbog mog fizičkog izgleda, ali poznajući moj borbeni duh, nije se protivio mojoj odluci”, kaže Fatić.

U Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nalazi se  od decembra 2019. godine. Prva služba bila joj je u Bihaću, a trenutno je raspoređena na dužnost u Sarajevu.

Govoreći o samom dolasku u Oružane snage, ističe da je vojnička obuka za nju bila jedan od težih trenutaka. Po dolasku u Centar za osnovnu obuku u Pazariću, ostavili su stvari koje su ponijeli sa sobom te zadužili uniformu i odmah krenuli s obukom. U Centru za obuku imali su tromjesečnu taktičku i strojevu obuku, te obuku u gađanju, a kao vrhunac, došlo je polaganje zakletve. Naglašava da je period tokom obuke, sve do polaganja zakletve, bio dosta naporan, kako fizički, tako i psihički, ali i da se brzo adaptirala i uz borbeni i takmičarski duh prevladala sve izazove.

Spominjući ono što je najviše čini sretnom, ističe da na mjestu gdje trenutno radi svaki dan nešto novo nauči i time stječe potrebno iskustvo. “Imala sam priliku da za ovo kratko vrijeme prisustvujem važnim vježbama i događajima kako za Oružane snage BiH, tako i za našu državu. Ponosim se kad obučem uniformu i prođem kroz grad, osjećam simpatije starijih ljudi, ali posebno djece jer im je neobično vidjeti ženu vojnika”, priča Fatić.

POZIV SVIM DJEVOJKAMA

Kada je u pitanju kolegijalnost, naglašava da tim u kojem radi krase dobri međuljudski odnosi. Maksimalno je usmjerena na izvršavanje svih zadataka koji su joj dodijeljeni i za sebe kaže da se može pohvaliti punom podrškom svojih kolega, ali i podređenih. “Na prvom mjestu je profesionalizam u izvršenju zadataka. Prema propisima, žene i muškarci imaju jednaka prava, ali i obaveze, u skladu s dužnostima koje obavljaju. Za vrijeme koje sam u Oružanim snagama BiH kao žena nisam imala negativna iskustva”, naglašava Fatić, dodajući da je obuka koju je završila jednaka i za muškarce i za žene, samo što su pojedini standardi u rezultatima određeni prema spolovima.

Žene izvršavaju širok spektar dužnosti u Oružanim snagama, od komandnih preko štabnih do raznih specijalističkih, a trenutni procent zastupljenosti žena u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine iznosi  8,1 posto, čime su OS BiH vodeće među zemljama iz okruženja.

Iako i dalje ima ljubav prema turskom jeziku, koju je pokazala i izučavajući ga, odnosno završavanjem fakulteta, ipak je ljubav prema domovini koju može iskazati kroz pripadnost Oružanim snagama BiH bila jača i presudnija. Fatić ističe da se do danas nijednog trenutka nije pokajala što je odabrala vojni poziv. Također, svim djevojkama, ženama koje osjećaju istu ljubav prema ovom pozivu poručuje da vjeruju u sebe. “Vojni poziv jeste pravi za one koji njeguju istinsku ljubav prema svojoj domovini i svojoj vojsci, a time i prema uniformi. Ovom prilikom pozvala bih sve djevojke željne stjecanja znanja i vještina i one koje su spremne za mnoge izazove da se pridruže Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da budu na raspolaganju svojoj državi i narodima koji u njoj žive”, kaže Fatić.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Živi li Jugosloven u nama?

Volim bosanski narod, Sarajevo je prelijep grad, ali bih se sada vratio u Gazu

ŽENA I MRTVO DIJETE: Palestinac Mahammed Salem dobitnik nagrade World Press Photo

PO NJEMU SE NIŠTA NEĆE ZVATI: "Pablo Escobar" ne može biti zaštićeni žig