Ministrica za Evropu pri Ministarstvu za vanjske poslove, razvoj i komonvelt Ujedinjenog Kraljevstva, Wendy Morton je sa britanskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Mattom Fieldom posjetila Memorijalni centar Srebrenica i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.

“Danas sam ovdje da odam počast žrtvama, preživjelim, majkama i porodicama koje se već dugo bore za pravdu. Neosporno je da se u Srebrenici dogodio genocid”, izjavila je ministrica Morton tokom posjete Srebrenici, gdje je položila cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima i odala počast žrtvama genocida te se susrela s majkama Srebrenice.

Poručila je da Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja podržavati međunarodnu pravdu i okončanje nekažnjavanja za ove užasne zločine. “Negiranje genocida produbljuje patnju žrtava i ugrožava mir. Ono se mora spriječiti”, podvukla je Morton.

Kako je naglasila, svi moramo prihvatiti prošlost i učiti iz nje, te shvatiti posljedice predrasuda i mržnje. Bitno je, potcrtala je, da odbacimo govor mržnje, osudimo veličanje počinioca genocida i ratnih zločina i poštujemo presude međunarodnih i domaćih sudova.

“Zato je UK toliko uključeno u Berlinski proces i sarađuje s liderima iz cijelog regiona na ispunjavanju obećanja iz tri Zajedničke deklaracije o ratnim zločinima, nestalim osobama i dobrosusjedskim odnosima. I zato i dalje imamo ključnu ulogu u okončanju nekažnjavanja za ove užasne zločine, kao što smo pokazali prihvatajući da osiguramo zatvorsku ćeliju u kojoj će Radovan Karadžić služiti svoju kaznu doživotnog zatvora za genocid”, kazala je.

Ministrica je obišla Memorijalni centar Srebrenica, te pogledala izložbu "Srebrenica: Naša priča", prikaz sveobuhvatnog istraživanja, intervjua i pregleda usmene historije - sjećanja na opsadu i genocid u Srebrenici, nastalu u sklopu projekta "Istina, dijalog, budućnost".

Ovaj projekat, koji podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, ima za cilj ojačati kapacitete Memorijalnog centra Srebrenica putem obuke njegovog osoblja, organiziranjem izložbi, istraživanjem i povezivanjem. Zahvaljujući ovoj podršci, Memorijalni centar razviće se u regionalni centar za istraživanje genocida, ratnih zločina i tranzicione pravde, te će biti osposobljen za adekvatno čuvanje dokumenata i predmeta koji su pripadali žrtvama.

Do sada je u sklopu projekta prikazana izložba "Srebrenica: Naša priča" koja donosi lična svjedočenja 20 preživjelih genocida u Srebrenici, predstavljen drugi Izvještaj o negiranju genocida za 2020-2021. godinu, te oformljena Liderska inicijativa za Srebrenicu koja je već okupila 26 svjetskih lidera u cilju suprotstavljanja negiranju genocida na svjetskom nivou.