Izborna noć trećeg novembra prošle godine trajala je gotovo četiri dana. Glasanje putem pošte, izjednačesnot između Joea Bidena i Donalda Trumpa u nekoliko država i organizacijska katastrofa koja na svakim izborima opterećuje najveću demokratiju na svijetu, nisu dopustili da se pobjednik sazna sve do subote ujutzro iako su Amerikanci izašli, kao i uvijek, u utorak na glasanje.

Biden je pobijedio i dio SAD-a i svijeta je prodisao. Demokratski kandidat obećao je spasiti "dušu Amerike", ostaviti iza sebe Trumpove turbulencije, preuzeti kormilo zemlje zahvaćene zdravstvenom i ekonomskom krizom pandemije, preurediti odnose s međunarodnim partnerima.

Biden, međutim, nakon godinu dana nije uradio gotovo ništa od obećanog. Politički veteran od 79 godina pogubio se na mnogo frontova. Pandemija Covid-19, blokiranje njegovog zakonodavnog programa u Kongresu, porast nasilja, rekordan broj imigranata bez dokumenata koji ulaze u SAD, fijasko Afganistana...

Nagomilavanje problema potopilo je Bidena u anketama. Njegov je mandat počeo dobro, odobrenjem novog plana spašavanja u Kongresu, implementacijom ambicioznih planova za socioekonomsku i infrastrukturnu potrošnju, povratkom Sjedinjenih Država na konvencionalnu vanjsku politiku, dobri odnosi sa tradicionalnim saveznicima, ponovni ulazak u WHO i Pariški sporazum.

Ali nakon prvih šest mjeseci u Bijeloj kući stvari su krenule po zlu. Ubrzo se vidjelo da je faraonsku potrošnju koju je Biden želio da Kongres usvoji, u početnim planovima, oko šest bilijuna dolara između socijalne potrošnje, klime i infrastrukture, blokirala opozicija sastavljena od republikanaca i prebjeglih demokrata.

Istovremeno, Biden nije uspio ispuniti ciljeve kada je vakcinacija u pitanju a veliki dio građanstva protivio se vakcinisanju pa je njegovo obećanje da će 70% stanovništva biti vakcinisano ostalo neispunjeno.

Situacija se samo pogoršala dolaskom varijante Delta, koja je vratila SAD na nivo infekcija i hospitalizacija iz zime. Bidenova administracija počela je projicirati osjećaj neadekvatnosti i neučinkovitosti, koji se samo umnožavao haotičnom i tragičnom evakuacijom iz Kabula. To je poglavlje pogoršalo povjerenje tradicionalnih partnera kao što je Evropska unija u Washington, udvostručeno epizodama poput sporazuma Aukus s Ujedinjenim Kraljevstvom i Australijom koji je marginaliziralo Francusku.

Krajem avgusta, kada se Washington borio da izvuče Amerikance iz Afganistana, kada je već bilo očito da će desetine hiljada afganistanskih saveznika ostati na terenu, a uz jačanje Covida, već je bilo više Amerikanaca koji su bili protiv Bidena nego onih koji su bili za njega. Štampa, čak i najmanje žestoka prema predsjedniku, bila je ispunjena člancima i kolumnama kritičnim prema Bidenu.

Bidenovo 'okrutno ljeto', kako su ga neki komentatori nazvali, završilo je. Afganistanska drama nestala je s naslovnica, a od početka septembra učestalost covida se znatno poboljšala. No, Bidenov rejting i dalje opada. U oktobru je samo 42% Amerikanaca odobravalo Bidenovu administraciju, prema anketi Gallupa. S izuzetkom Trumpa, predsjednika s najgorim brojkama, to je najniža stopa otkako anketari mjere podatke od sredine 20. stoljeća.

Možda to ima veze s osjećajem zatvorenosti i loše vladavine u koji je zaglibila Bidenova administracija. U anketi NBC-a prošle sedmice 71% Amerikanaca reklo je da zemlja nije na pravom putu. Gotovo polovina demokratskih birača ima isto stajalište, što može biti samo odraz onoga što se događa u Kongresu.

Zajednički front demokrata protiv Trumpa prije godinu dana doveo je do Bidenove pobjede na predsjedničkim izborima i kontrole nad oba doma Kongresa. S vlašću u svojim rukama, pukotine u redovima demokratima postale su očite. Većina u Zastupničkom domu i, prije svega, u Senatu je toliko mala da se teško može očekivati da donose zakone.

Biden odaje osjećaj čovjeka nesposobnosti da okonča podjele u vlastitim redovima. Upravo suprotno od Trumpa, koji prijeti ponovnim izborom 2024. i koji ima republikansku stranku pod svojom kontrolom. Nasilni i tragični napad na Kapitol u januaru ove godine na kraju je ojačao njujorškog milijardera a sve je manje onih republikanca koji se usuđuju dovesti u pitanje njegove laži o izbornoj prevari 2020.

Sve suprotno od Bidena, koji nije ostvario nijednu veliku zakonodavnu pobjedu koju bi ponudio svojim biračima. Te noći u Wilmingtonu novoizabrani predsjednik obećao je "izliječiti" i "ujediniti" zemlju. Na njegovu žalost, pandemija nije nestala, a nije uspio ni ujediniti svoju stranku. Zabrinjavajuća perspektiva za parlamentarne izbore sljedeće godine, na kojima su demokrati na putu da izgube Senat.