Grčka je u srijedu burno proslavila to što su Milwaukee Bucksi postali prvaci NBA, nakon što su u finalu pobijedili Phoenix Suns. Buckse je do titule prvaka vodio Giannis Antetokounmpo, prvi grčki igrač koji je zaradio titulu MVP-a (najboljeg igrača) NBA finala.

Rođen je u Atini 1994. godine u porodici nigerijskih imigranata, proveo je gotovo dva desetljeća svog života a da nije imao državljanstvo bilo koje zemlje, jer nije posjedovao nikakve dokumente. To ga je natjeralo da, zajedno s braćom, radi na pijaci kako bi zaradio za život porodice.

"Počeo sam igrati košarku kako bih pomogao svojoj porodici. Pokušao sam im pomoći da se riješe problema i izazova s ​​kojima smo se suočavali kao djeca", kaže Giannis, koji planira put u Atinu narednog vikenda. "Svaka osoba, svako dijete na svijetu treba da vjeruje u svoje snove. Nadam se da ću ljudima u Africi, Evropi pružiti nadu da se to može učiniti. Prije osam i po godina, prije ulaska u NBA nisam znao hoću li imati slijedeći obrok. Mama je prodavala stvari na ulici. "

Jedan od prvih koji je mu je čestitao bio je premijer zemlje, Kyriakos Mitsotakis, koji je putem svog Twitter naloga naglasio da je Antetokounmpo postigao 50 poena u finalu.

S posebnim se osjećajima slavilo u kvartu Sepolia, na sjeveru Atine, gdje je  Antetokounmpo proveo djetinjstvo i ubacio svoje prve lopte u koš.

Giannis nije jedini brat koji se uspješno posvetio košarci: njegov brat Thanasis mu je suigrač u Bucksima, Kostas je upravo otišao iz Lakersa u francuski Asvel, a Alex igra za tim UCAM iz Murcije.

Donedavno je čak i djeci afričkih imigranata rođenih u Grčkoj bilo teško dobiti legalno prebivalište. Zato nisu imali pristup javnom zdravstvu, zapošljavanju i sportskim ligama. Antetokounmpo je državljanstvo dobio prije šest godina, neposredno prije odlaska u New York.

"Dali su mu grčko državljanstvo kako ne bi putovao u New York kao Nigerijac", rekao je Nikos Odubitan, osnivač Generacije 2.0, organizacije koja se bori za pravo na grčko državljanstvo djece imigranata. Kako nije imao pasoš, mogućnost potpisivanja ugovora za NBA tim je bila ugrožena i pokušavao je dobiti nigerijski pasoš. Tada mu je Grčka dala državljanstvo kako bi osigurala da igrač bude međunarodno poznat kao Grk, a ne Nigerijac.

“Kad je bio obična osoba, na njega su gledali samo kao na ilegalnog imigranta. Sad kad je košarkaška zvijezda, postao je predstavnik Grčke ”, rekao je Odubitan. “Svi smo ponosni na ono što se dogodilo. Ali mi imamo inženjere, doktore i brojne druge profesionalce koje grčka država ne prepoznaje", dodao je.

Za Antetokounmpoa prilika se ukazala neočekivano. "Počeo sam igrati nogomet jer je moj otac bio igrač. Kao i moj stariji brat i svidio mi se. Ali nakon nekoliko godina, jedan trener mi je prišao. Zvao se Spiros Vielliniatis. Pomogao mi je puno i njemu dugujem pola svojih postignuća. Prišao je mom bratu i meni i ponudio da igramo košarku u Philathlitikosu", ispričao je prije nekoliko godina u svom prvom intervjuu na grčkoj televiziji.

Trener grčkih amaterskih timova počeo je obilaziti kvartove prepune afričke djece tražeći mlade ljude koji bi se mogli takmičiti. Jednog dana ušao je u dvorište u kvartu Sepolia i vidio 13-godišnjaka koji je imao sve predispozicije.

Giannis i njegova dva mlađa brata trčali su jedan za drugim, a Velliniatis je bio zapanjen. “Vidio sam da je Giannis vrlo vješto mijenjao smjer; u trenutku kad sam ga vidio, znao sam da je to to." Trener je Giannisovim roditeljima ponudio bolje poslove u zamjenu za mogućnost da trenira njihovu djecu. "Rekao sam ne, a moj brat da. Thanasis je počeo igrati za Philathlitikos. Jednog dana odlučio sam ga slijediti, odradio sam prvi trening i navukao sam se“, kazao je.

Antetokounmpo je znao ostati u teretani vježbajući do ponoći, a zatim spavati na strunjači i u sobi s tegovima jer se bojao vraćati kući po mraku. Fašističke i neonacističke skupine povezane sa organizacijom Zlatna zora tumarale su ulicama vrebajući imigrante.

Generacija 2.0. je prošle godine tražila od njega da zauzme javni stav protiv situacije u kojoj žive migranti u Grčkoj. "Giannis ima odgovornost prema ostatku članova zajednice afro-potomaka, jer ima moć predstavljati ih“, kazali su a isto su ponovili nedavno nakon što je Antetokounmpo na neke rasističke uvrede odgovorio fotografijom na kojoj se smiješi.

Sve je popratio rečenicom: "Vaš osmijeh može promijeniti svijet, ali ne dopustite da svijet promijeni vaš osmijeh."