Šef albanske delegacije u Evropskom parlamentu Taulant Balla osudio je izjave francuskog zastupnika Nicolasa Baya protiv albanskog naroda i pozvao na disciplinske mjere.

Tokom posjete Kosovu prošlog vikenda, krajnje desničarski zastupnik u Evropskom parlamentu nazvao je kosovsku vladu "produžetkom albanske mafije i islamizirane albanske države", netačno insinuirajući da su Albanci bili uključeni u etničko čišćenje Srba tokom rata na Kosovu.

Takođe je rekao da je “Prizren, evropski grad i bivši grad kraljeva Srbije, danas okupiran od strane muslimanskih Albanaca. U ovoj zemlji Evrope crkve su zamijenjene džamijama. U međuvremenu, Zapad je pogledao na drugu stranu. Kosovo je srce srpskog naroda. To je istorijska kolijevka Srbije. Budućnost naše civilizacije je u pitanju ovdje, u Prizrenu”, dodao je.

Balla je odgovorio pozivajući Evropski parlament da "hitno osudi ove neodgovorne izjave i poduzme disciplinske i pravne mjere" protiv Baya "zbog mržnje te etničke i vjerske diskriminacije".

Dodao je da su Komisija i Parlament potpisali propise protiv rasizma i diskriminacije te da stoga treba poduzeti mjere kako bi se osiguralo poštivanje pravila. Također je sugerirao da se Bay finansira ruskim novcem kako bi zauzeo takav stav.

Kosovo je bilo predmet brutalne agresije iz Srbije 1998.-1999. godine, tokom koje je poginulo na hiljade ljudi a više od milion je raseljeno. Do 20.000 muškaraca i žena je silovano, a mnogo više mučeno. Više od 1000 osoba i danas se vode kao nestali.

Bay je prethodno bio član francuske Nacionalne fronte pod Marine Le Pen. Sada je potpredsjednik Reconquetea, koji vodi krajnji desničar Eric Zemmour.