Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana. 

”Ovaj važan datum koji nas podsjeća na najveću kataklizmu u modernoj historiji bio je velika prekretnica. Saveznici su 1945. godine savladali fašističke i nacističke projekte. Poslata je opomena svijetu da se takvo zlo nikada, nigdje i nikome ne ponovi. Pet godina kasnije na temelju ideje o saradnji i miru rađa se Evropska unija kao najznačajniji ekonomski i mirovni projekat u historiji ovog kontinenta. Danas se Evropska unija nalazi pred velikim izazovom, te se i sama mora više boriti kako bi mogla odgovoriti sigurnosnim, političkim, migracijskim, klimatskim, ekonomskim i drugim izazovima”, istakao je Džaferović, nadalje naglasivši:

”Nažalost, svjedočimo da fašizam nije potpuno iskorijenjen, da svijet nije naučio najvažniju lekciju – 'nikada više'. Dok divlja agresija na Ukrajinu, ubijaju se civili i razaraju gradovi, mi u Bosni i Hercegovini svjedočimo veličanju osuđenih ratnih zločinaca, glorificiranju zločina i pružanja podrške onima koji su zaslužili svaku osudu u civiliziranom svijetu.

Danas trebamo podsjetiti na činjenicu da je Bosna i Hercegovina bila mjesto najvećeg antifašističkog pokreta otpora na tlu Evrope - partizanskog pokreta. To nije nikakva slučajnost jer u suštini i temelju BiH i njenih naroda jeste upravo borba protiv fašizma i ideja o zajedničkom životu različitih naroda”.

Na ovaj datum obilježava se i Dan zlatnih ljiljana, najhrabrijih i najčasnijih sinova ove zemlje, koji su se istakli u borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost države, rekao je Džaferović.

”Braneći BiH odbranili su ideju i temelje civilizacijskih vrijednosti te pokazali da sloboda i zajednički život u miru i demokratiji su jedini ispravan put. Trebamo biti ponosni na najbolje sinove ove zemlje i mi i nove generacije”, poručio je Džaferović.