"Mens sana in corpore sana". Tako su vjerovali mnogi naučnici. Među njima je bio i par Curie koji su od novca koji im je jedan od rođaka poklonio za vjenčanje kupili dva bicikla. Na njima su proveli medeni mjesec u julu 1895. godine vozeći se kroz francusku pokrajinu Bretanja.

To im se iskustvo toliko svidjelo da su ga ponovili i naredne godine, ovaj put vozeći se kroz unutrašnjost Francuske. Za lijepih dana najmanje jednom sedmično su se vozili na biciklima do kuće Pierreovih roditelja.

Marie je sve troškove pažljivo upisivala u knjigu računa, u kojoj se nalazi odjeljak posvećen biciklizmu i ubilježen je popriličan iznos. To je trošak posvećen kupovini odgovarajuće odjeće, rezervnih dijelova i plaćanju godišnjeg poreza za bicikle, jer se u to vrijeme bicikl smatrao luksuznim dobrom.

Matematičar Alan Turing uživao je u sasvim drugom sportu  - maratonu. Njegovo najbolje vrijeme bilo je na samo jedanaest minuta zaostatka za sportašem koji je u ovoj disciplini osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu (1948.). Uz to, iste je godine u kros trci nadmašio sportaša koji je završio drugi, Toma Richardsa.

Prema zapisanom u njegovim dnevnicima, svakodnevno je pokušavao pretrčati dvadeset i dvije milje, sve do 1950. godine kada ga je hronična ozljeda koljena natjerala da trajno prekine sa trčanjem.

Braća Bohr, Harald i Niels, igrali su fudbal u timu Kraljevske akademije nauka koju je osnovao njihov otac, poznat kao AB Kopenhagen. Niels, budući nobelovac, bio je golman, a njegov brat, puno vještiji s loptom, igrao je na sredini terena.

Harald je takođe bio dio danske momčadi koja je na Olimpijskim igrama u Londonu (1908.) u polufinalu eliminirala Francusku s historijskih 17-1. Najveći poraz nekog fudbalskog tima u historiji Olimpijskih igara. Taj ga je podvig učinio nacionalnim herojem toliko popularnim da je onog dana kada je branio doktorsku tezu u učionici bilo više ljubitelja fudbala nego matematičara.

Astronom Edwin Hubble bio je veoma talentovan i uspješan bokser. Obećavao je puno u teškoj kategoriji ali se onda ostavio ringa i okrenuo nauci.