Među skoro milijardu i 800 miliona muslimana na svijetu, mnoštvo je sportaša koji će sve do Bajrama postioti od jutra do mraka iako se nalazimo u vremenu kada se u mnogim sportoviuma igraju odlučujući mečevi pri kraju sezone. Mnogi od elitnih sportaša koji poste iza sebe imaju tim savjetnika za prehranu koji ih prati i olakšava napore tokom ramazana.

U Barceloni su trojica nogometaša koji poste, Miralem Pjanić je jedan od njih. Ousmane Dembélé također posti a za njih je medicinska služba FC Barcelona, ​​u suradnji s nutricionistom Toñom Lizárragom i kuharom Adriánom Ponceom razvila seriju minimalnih dnevnih rutina kako bi se pridržavali propisa svoje religije, ali bez ograničavanja fizičkog stanja. U ženskoj sekciji FC Barcelone poste dvije djevojke, Asisat Oshoala i Kheira Hamraoui.  

U čuvenoj školi Barcelone, La Masia, četvorica maloljetnika također poste. Ustaju prije zore kako bi sebi pripremili sehur, obično doručak bogat vlaknima, voćem i, prije svega, puno tekućine, ponekad pojedu sendvič sa tunom i  energetsku pločicu i vraćaju se na spavanje do 8.30 ujutro, kada se pripremaju za trening.

Ovakva vjerska praksa može dovesti do određenih komplikacija u nastupima sportaša. "Moramo uzeti u obzir promjene raspoloženja, imunološke promjene kao i moguće promjene sportskih performansi", kaže Sergi Mateo, nutricionist iz Girone, ekipe koja u prvom sastavu ima dva muslimanska fudbalera. To su Mamadou Sylla i Ibra Kébé. “Svaki dan vadimo igrače prije treninga. Pitamo ih i koje su obroke napravili jer ne jedu u klubu. Moramo paziti jer se mnogi prepuštaju slatkišima tipičnim za muslimansku kuhinju a to mora biti ograničeno.”

Drugi problem koji se ponavlja je dehidratacija. “Muslimanski sportaši ne piju vodu tokom dana. Zato kad sunce zađe post se prekida s tekućinama, uključujući izotonično piće, bogato natrijem i mineralima”, objašnjavaju katalonski stručnjaci. „Tada započinjemo s hranom s mnogo ugljikohidrata koje nalazimo u riži, kvinoji, tjestenini ili kuskusu. Noću, u satima prije spavanja, uzimaju međuobrok koji se sastoji uglavnom od banana, datulja i valjane zobi.“

Još jedan uobičajeni problem s kojim se suočavaju je zatvor. Iz tog razloga vrlo je potrebno svakodnevno jesti povrće i svježe voće za desert i provoditi studije kako biste znali boju urina. "Pitali smo ih i o njihovom nivou apetita, osjećaju oporavka nakon treninga, kao i provođenju denzitometrije, vrste rendgenskih zraka s malim dozama koje mjere kalcij i druge minerale u kostima", dodaju nutricionisti.

Kad ramazan završi sportaši koji su postili biće podvrgnuti antropometriji, tehnici ​​koja omogućuje analizu tjelesne građe i proporcionalnosti svake osobe kako bi se znalo kako to utiče na njihove performanse. Glavni elementi antropometrije su visina, težina, opsezi tijela, kao i debljina nabora kože. Cilj je omogućiti vrhunske sportske rezultate bez kršenja normi vjerske prakse.