Tužilaštvo kantona Sarajevo zvanično se oglasilo povodom pretresa poduzetih 1. juna 2023. godine u sarajevskoj Općini Stari Grad.

Kako je potvrđeno iz te pravosudne institucije, po nalogu postupajućih tužilaca, jutros je počeo nastavak pretresa u akciji kodnog naziva “Start”, a u kojoj je ranije uhapšen načelnik ove lokalne zajednice Ibrahim Hadžibajrić.

“U toku su pretresi u Općini Stari Grad. U toku dana u prostorije FUP-a bit će privedena tri pomoćnika načelnika i pravobranilac, koji će biti ispitani od postupajućih tužilaca, nakon čega će biti poznato više detalja, kao i njihovo svojstvo”, kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Dakle, prema zvaničnim informacijama, niko od osoba na koje se odnose jutrošnji pretresi nije uhapšen i njihov status bit će poznat naknadno.

Na meti ove akcije, a kako je nezvanično potvrđeno Faktoru, jesu pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović, pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović, pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar i stambene poslove Adela Plakalo, te prvobranilac Enes Smajlović.

U akciji “Start” koja je ranije provedena po naredbama Tužilaštva KS i Tužilaštva BiH, uhapšeni su načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, općinska sekretarica Alma Destanović , kao i Seid Hadžibajrić (sin Ibrahima Hadžibajrića), Elmedin Karišik, Mehmed Dedić i Emina Rogo.

Svima im je 12. maja 2023. godine određen jednomjesečni pritvor, a terete se za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

(Izvor: Faktor)