Rekonstrukcija centralnog spomen obilježja poginulim braniocima Goražda uskoro se nastavlja, potvrdio je ministar za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Edin Aganović.

Podsjetio je da je projekt započet 2019. godine realizacijom prve faze te da je zbog pandemije u prošloj, njegov nastavak odgođen za ovu godinu.

"Danas je objavljen tender za izbor izvođača radova, a procijenjena vrijednost druge faze iznosi oko 130.000 KM s PDV-om i ona je veća u odnosu na prvobitno projektno rješenje iz razloga što su nam u međuvremenu struka, a i koordinacija boračkih udruženja dali prijedlog da se neke stvari dorade, tako da smo povećali iznos u odnosu na ono što je bilo planirano 2018. godine", istakao je Aganović.

U ministarstvu za boračka pitanja nadaju se da će tenderska procedura uspješno biti okončana u zakonskom roku kako bi građevinski radovi, za koje su osigurana sredstva, uskoro mogli početi.

"Najveći dio radova u drugoj fazi se odnosi na kamenorezačke radove koji podrazumijevaju ispisivanje imena poginulih boraca na kamene pločice koje će biti postavljene na zidu spomen-obilježja, zatim oblaganje kamenom 'Kapije života' i pristupnih stepenica prema njoj kao i sa saobraćajnice. Planirano je i postavljanje klupa kao i ostali nepredviđeni radovi koji mogu da se dese u toku samog izvođenja", precizirao je Aganović.

Resorni ministar pojašnjava da na kreiranju spiska s imenima poginulih boraca koja će se naći uklesana na zidu spomen-obilježja već par mjeseci radi komisija koju čine predstavnici kantonalnog te federalnog ministarstva za boračka pitanja, koordinacije boračkih udruženja, kao i gradske službe za boračko-invalidsku zaštitu.

"Otprilike, broj se kreće oko 2.150 do 2.200 poginulih boraca čija imena bi trebala da se nađu na zidu spomen-obilježja. Naravno, projekt je zamišljen da se jedan broj pločica ostavi prazan, ukoliko se slučajno neko izostavi, da se naknadno može upisati. Mi ćemo nakon završetka druge faze, napraviti jednu, možda i medijsku kampanju, da se pozovu porodice, poznanici, ukoliko se neko ime nije našlo na spisku, da nam to prijave i uz releventnu dokumentaciju i dokaz da je osoba bila pripadnik jedne od naših brigada, da se to ime nađe na spomen-obilježju", kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Projekt rekonstrukcije centralnog spomen-obilježja poginulim braniocima Goražda vrijedan je oko 200.000 KM i trebao bi biti okončan u ovoj godini, prenosi Fena.