Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će poduzeti sve potrebne napore kako bi Turska zauzela svoje mjesto u novom političkom i ekonomskom poretku u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Odlučni smo Tursku dovesti do pozicije koju zaslužuje u novom globalnom političkom i ekonomskom poretku koji je dodatno ubrzan globalnom pandemijom", kazao je Erdogan u obraćanju javnosti nakon sastanka vlade u predsjedničkom kompleksu, dodajući kako žele izgraditi snažnu Tursku.

"Odlučni smo našoj omladini u naslijeđe ostaviti veliku i moćnu Tursku u kojoj mogu razvijati svoju viziju. U tom kontekstu, u prethodnom periodu smo našem narodu predstavili nove programe reformi", istakao je turski predsjednik.

Naglasio je da su tokom prethodnih 18 godina na vlasti poduzeli potrebne napore kako bi Turska postala jedna od najnaprednijih zemalja u svijetu na polju demokratije i ekonomije, napominjući da su postepeno izgradili potrebnu infrastrukturu za postizanje takvih ciljeva.

"Naravno, bitno je sve što je do sada urađeno, ali Turska posjeduje potencijal i snagu za mnogo više od toga", rekao je.

Erdogan je također napomenuo da je širom Turske do sada upotrijebljeno 11,5 miliona doza vakcina protiv COVID-19, od kojih se 7,94 miliona odnosi na prvu i 3,57 miliona na drugu dozu.

"Turska će nastaviti nabavljati vakcine iz inostranstva dok vakcina protiv COVID-19 razvijena na lokalnom nivou ne bude spremna za upotrebu", kazao je.

Istakao je također kako se Turska efikasno borila protiv pandemije koronavirusa.

"Nismo se suočili s problemima koji su postojali u nekim zemljama, kao što poremećaji u lancu opskrbe i sigurnosne slabosti", rekao je Erdogan.

Poručio je ipak da bi Turska mogla uvesti nova ograničenja s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa ako se građani ne budu pridržavali predviđenih pravila.

"Odlučili smo da nastavimo s primjenom trenutnih mjera u našim gradovima te da pomno pratimo razvoj događaja", rekao je Erdogan.

Turska je u januaru započela masovnu kampanju vakcinacije protiv COVID-19, a postepeno ublažavanje mjera prema normalizaciji stanja počelo je 1. marta.