Dok je manjinska ambasadorčad godinama prijetila nemirima i revolucijama, to se predstavljalo kao “opravdani bunt naroda”, gotovo kao neki antifašistički otpor, iako iza osmorke ne stoji većina naroda već strani interesi i unatoč tome što je osmorka daleko sličnija domaćim izdajnicima i saradnicima okupatora a ne nekom narodnooslobodilačkom pokretu.

Danas, kada se  opravdano buni ogromna većina bošnjačkog naroda, konsternirana i zgrožena otvorenom veleizdajom i političkim obespravljivanjem u režiji ambasada i osmorke, šestorke ili trojke (ma kako se ta izdajnička neman nazivala), onda to odjednom postaje “državni udar” ili čak “bošnjački islamistički radikalizam”. Etiketa ovisi iz kojeg krila ambasadorske koalicije dolazi, da li osmorkinog ili SNSD-HDZ-ovog.

Sasvim je očito kako je proces političke dekonstrukcije bošnjačkog naroda prešao u novu brzinu pa se sada Bošnjacima namjeravaju uskratiti osnovna ljudska prava i slobode poput demokratskog prava na okupljanje ili same sloboda govora. U tome združeno i sinhronizovano učestvuju ne samo srpsko-hrvatski već i osmorkini političari, mediji i javne ličnosti. Simptomatično, najglasniji su upravo oni koji su ponajviše zagovarali paljevine, nerede i ustanke prije nego što su došli na vlast. Sada, kada su konačno koliko-toliko zajahali, oni bi da hapse i proganjaju sve one koji se usuđuju kritizirati njihovo političko djelovanje.

Prisjetimo se da je, recimo, jedan Predrag Kojović, bivši predsjednik Naše stranke, pisao kako se “mora izaći iz zone komfora i braniti vlastite vrijednosti, glasanjem ili oružjem kao 1941. godine”. Iako je komično zamisliti nježnog salonskog revolucionara Kojovića kako šeta, a kamoli puca i trči po surovim bosanskim “šumama i gorama”, to je ipak bila otvorena prijetnja oružanim ustankom od predsjednika jedne stranke. Danas, pak, kada je minorna Naša stranka ušla u vlast pomoću ambasadorske koalicije te otvoreno trguje bošnjačkim nacionalnim kvotama, njeni članovi, poput Dragana Miokovića, bivšeg milicionera (svojevremeno optuženog za pronevjeru milion maraka) i trenutnog parlamentarnog zastupnika, sklonog održavanju higijene nosa na sjednicama Parlamenta, optužuju za državni udar one koji se usude i spomenuti proteste protiv vlasti čiji je on dio.

Zlokobna poruka je jasna, želi se svakog samosvjesnog Bošnjaka koji pruža otpor političkom tlačenju vlastitog naroda proglasiti nekakvim ekstremistom i teroristom kojeg treba hapsiti, zatvoriti i procesuirati.

Kao što se mnogo puta upozoravali, sve je očitije da je na sceni pokušaj otvorene dehumanizacija i kriminalizacija Bošnjaka kao političkog naroda. Njihovo stavljanje van zakona.