Zastupnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Skupštini Kantona Sarajevo Jasni Duraković smijala se javnost, ali i kolege zastupnici kada je još kao član Saveza za bolju budućnost u januaru 2019. godine podnijela inicijativu Vladi KS u kojoj traži konačni obračun s vranama na području glavnog grada naše države. Tačnije, tada je predložila da se angažiraju lovačka društva koja bi radila na odstrelu vrana koje, kako je kazala, postaju sve veći problem Sarajeva i da su, prema tvrdnjama građana, njihova agresivna jata “zaposjela” naselja Otoka, Dobrinja i Grbavica.

Koliko god ova inicijativa zastupnice Jasne Duraković bila, u najmanju ruku, čudna, ostat će nepoznanica zašto su građani bili zapanjeni njenim riječima, a gotovo nikako ne reagiraju na nebuloze kojima nas u kontinuitetu obasipaju funkcioneri koji dolaze iz Naše stranke, političke opcije koja participira u vlasti u KS, inače partnerske stranke SDP-a i Naroda i pravde. Jedno od najlogičnijih objašnjenja jeste da su jednostavno navikli na nesuvisla saopćenja, izjave i prijedloge koji dolaze iz ove, kako se vole zvati, socijal-liberalne političke organizacije. Vjerovatno bi ih pravo začudilo kada bi nešto konkretno predložili.

Oni koji kreiraju politiku u Našoj stranci u potpunosti su odvojeni od realnosti koju živi većina naših sugrađana. U svom su “tripu” da je BiH država koja se nalazi na sjeveru Evrope ili da je jedna od razvijenijih saveznih američkih država, pa su često njihovi nastupi usmjereni na ostvarivanje ciljeva koji minimalno ili uopće ne doprinose široj zajednici kroz rješavanje stvarnih životnih problema. I kada predlože nešto konkretno, uopće nemaju plan kako to realizirati. Naša stranka je, ono što je i od početka, rob vlastite lokalnosti, politička struktura specijalizirana za, kako je to jednom prilikom trudeći se da bude kreativna, istakla predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić, “pisanje u vjetar”.

Nalozi Naše stranke na društvenim mrežama, koje su im “glavno oružje”, uopće ne liče na profile jedne ozbiljne političke stranke koji služe za komunikaciju s javnošću, već više na neku satiričnu, meme adresu za sve one zafrkante željne dobre šege u ovim tmurnim vremenima. Upravo na društvenim mrežama bivaju objavljivane sve inicijative i citati “urbanih gerilaca”, od državnog sve do lokalnog nivoa, koji su nerijetko meta sprdnje lovaca na dobru online zabavu. I to je tako samo zbog sveopće izgubljenosti njenih funkcionera. Što je najgore, svi su oni itekako masno plaćeni novcem građana.

U nastavku se nalazi deset hit inicijativa, saopćenja i izjava preplaćenih našestrankaša.

  1. Neka gori SDA, neka gore ljiljani

Najprije se trebamo prisjetiti jedne monstruozne montaže objavljene na profilima na društvenim mrežama Naše stranke kojom je upućena jasna prijetnja paljevinom Stranci demokratske akcije. Naša stranka odlučila je reagirati na poziv SDA na smjenu premijera KS Edina Forte zbog lošeg upravljanja pandemijskom krizom, za čije je nesretne i nespretne vladavine ovaj kanton imao ogromne ljudske gubitke. Naša stranka poslužila se tim povodom tuđom slikovnom i tekstualnom idejom – skinula je s interneta fotografiju koverte, dodala na nju nevješto montiran logo SDA i zakitila je riječima “Ko je preživio vašu vladavinu, ni pakao mu neće teško pasti”, što je zapravo parafraza iz filma Maratonci trče počasni krug (“Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti”). Dakle, ukrali su i sliku i tekst i poručili da će SDA gorjeti, jer se na njihovoj montaži vidi koverta s logom SDA u plamenu, a svi znamo da logo SDA sadrži i ljiljan, časni simbol, što je trebao biti poziv i na njegovo spaljivanje. Ovo je dokaz da Naša stranka nije nužno ridikulozna, već da na momente zna biti i izuzetno opasna.

  1. Jedan predsjednik BiH

Poslanici Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH u septembru prošle godine podnijeli su zahtjev u kojem traže izmjene Ustava BiH, koji predviđa, uz ostalo, izbor samo jednog predsjednika države umjesto sadašnjeg tročlanog Predsjedništva BiH.

“Ovo je proizvod višemjesečnog promišljanja kako pomiriti ono što se do sada činilo nepomirljivim, a to je ravnopravan pristup kolektivnim pravima i građanskim i individualnim pravima. Ovo što smo predložili znači skidanje BiH s mape država slučajeva i stavljanje na mapu normalnih država koje grade parlamentarnu demokratiju”, rekao je tada novoizabrani predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Uspostavljanje BiH kao moderne građanske države, kao funkcionalnog evropskog državnog sistema, bio je povod agresije na našu domovinu 1990-ih. Taj model podrazumijevao bi i izbor samo jednog predsjednika umjesto sadašnja tri. Čelnici Naše stranke, kao da uopće ne žive ovdje i kao da se uopće ne bave politikom, predlažu paket ustavnih promjena za koji unaprijed znaju da je osuđen na propast jer je i više nego jasno da ga neće prihvatiti predstavnici iz manjeg bh. entiteta i one stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor. Stoga je u razradu jedne takve ideje potrebno puno više od podrške i kompletnog probosanskog fronta koji često nije homogen, a ne ići, kao što to radi Naša stranka, grlom u jagode.

  1. Vjerovali ili ne, Dodik i Čović su antievropljani!

Nakon što Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici koja je održana sredinom marta nije razmatrao dio seta zakona iz uvjeta Evropske komisije – Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, dojučerašnji predsjednik Naše stranke Predrag Kojović brzinom svjetlosti reagirao je na Twitteru napisavši da navedeni prijedlozi nisu dobili podršku te da Evropska unija mora shvatiti da su Milorad Dodik i Dragan Čović antievropljani, zbog čijih političkih pijuna i jeste propao pokušaj diskusije o navedenim prijedlozima. Predrag Kojović bio bi mnogo korisniji kada se ne bi bavio općim mjestima te da uzme učešće u mnogobrojnim pregovorima koje je bio primoran uglavnom sam voditi Bakir Izetbegović i drugi iz SDA s predstavnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice. Umjesto toga, on se bavi pisanjem nemuštih tvitova koji su ništa drugo doli izmišljanje tople vode jer, eto, niko ne bi znao da je tandem Dodik-Čović antievropski nastrojen da nam nije rekao Peđa.

  1. Sabina Ćudić, Dragan Čović i “pisanje u vjetar”

U povodu nedavnog slanja pisma lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića međunarodnoj zajednici, u kojem najavljuje čak i teritorijalnu reorganizaciju države nakon što nisu dogovorene izmjene izbornog zakonodavstva po njegovoj volji, oglasila se Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, u kojem je izrazila nadu da će ovo pismo biti dokaz da je međunarodna zajednica prestala na njega gledati kao na glasnogovornika hrvatskog naroda i da ono neće izazvati nikakvu reakciju, “kao ni bilo koje pisanje u vjetar”. Baš kao i u slučaju Predraga Kojovića, ona ništa nije učinila na pomoći prodržavnim snagama kako bi došlo do stvarne neutralizacije malignog utjecaja Dragana Čovića i njegove stranke, čak je i odmogla tako što je u istu ravan s njim i Miloradom Dodikom stavila i Bakira Izetbegovića, koji je dugo morao sam pregovarati o izbornoj reformi, i to pod pritiskom međunarodnih posrednika, te koji je čak i nedavno morao na 27. kongresu Evropske narodne stranke (EPP) u Rotterdamu tražiti ubrzanje procesa pristupa BiH u dvije važne alijanse – NATO-u i EU. Dok neki povlače konkretne poteze, drugi se nastoje nametnuti neprimjerenim populističkim poredbama kojima se širi opći defetizam i gnjev.

  1. Nazovi moj broj, javi mi se ti

Damir Arnaut, jedan od najpoznatijih preletača na bh. političkoj sceni, od najprostije moguće stvari pravio bi fiziku. Ova superzvijezda kompenzacijskih listi i zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH nedavno je predložio, valjda u nedostatku konkretnijih inicijativa, da se registriraju kupci brojeva za mobilne telefone. Ova mjera, kako je to pokušao objasniti, bio bi jedan od načina borbe protiv pojedinaca koji putem anonimnih brojeva, odnosno putem mobilnih telefona koji posjeduju prepaid paket, upućuju lažne dojave o postavljenim bombama na sudovima ili u obrazovnim ustanovama. Na ovaj način, kaže, izbjeći će se novčani troškovi KDZ pregleda, ali i vremenski gubici zbog otkazanih ročišta na sudovima ili predavanja i školskih časova u školama i na fakultetima. Naravno, Damir Arnaut se nije sjetio uputiti kritiku kantonalnim i federalnim policijskim tijelima, kojima suvereno upravlja NiP, politički partner Naše stranke, kako bi pronašli efikasan model za unapređenje borbe protiv lažnih dojava, već je odlučio teret prebaciti na druge – ovaj put na stanovništvo, ali i na “BH Telecom”, koji je mimo svih drugih telekomunikacijskih operatera jedino nazivom spomenuo u svom prijedlogu. Također, vodeći se ovom logikom Damira Arnauta, trebalo bi uskoro pristupiti i izradi registra kupaca čekića i pajsera na mjestima za prodaju građevinskog alata i materijala kako bi se lakše moglo ući u trag vandalima.    

  1. Kameni (ne)spavači

“Mi nismo kameni spavači na račun države!”, ovako je glasila samohvala Naše stranke na društvenim mrežama koja je trebala poslati poruku javnosti da su njeni zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH postavili 645 pitanja i uputili 114 inicijativa, dok se drugi uopće nisu javljali. Time su, hoće poručiti, opravdali povjerenje birača. Ipak, uzmemo li u obzir inicijativu Damira Arnauta za uspostavljanje registra kupaca brojeva za mobilne telefone, mislim da je i više nego jasno o kakvim je pitanjima i inicijativama riječ.

  1. Penzioner mora biti zdrav

Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, u martu prošle godine uputila je inicijativu da se resornom ministarstvu i Zavodu za javno zdravstvo izda zvanična preporuka za suplementaciju vitaminom D, naročito u zimskom periodu. Ona je također zamolila da se razmotri i to da se na trošak Zavoda za zdravstveno osiguranje osigura besplatna podjela vitamina D penzionerima koji to na osnovnu svojih primanja ne mogu priuštiti. Ona, kao neko ko nije završio stručno medicinsko obrazovanje, trebala se prije podnošenja ove inicijative konsultirati sa stručnjacima koji bi joj sigurno rekli da se kod svakog pojedinca najprije treba utvrditi postoji li nedostatak ovog vitamina u tijelu jer višak ovih esencijalnih nutrijenata može dovesti do hipervitaminoze D, stanja karakterističnog po dehidracijama, povraćanjem, smanjenjem apetita koje može ići čak i do anoreksije, iritabilnosti, konstipacije, umora i slabosti mišića.

  1. Ukidanje indeksa

Forum mladih Naše stranke još je inovativniji u odnosu na seniore. U moru problema s kojima se studenti susreću, posebno oni na Univerzitetu u Sarajevu koji su preživjeli cirkus s usvajanjem nakaradnog Nacrta Zakona o visokom obrazovanju, podmladak ove političke organizacije predlaže jedno “revolucionarno” rješenje – ukidanje indeksa. Kako navode, valja razmišljati o budućnosti obrazovanja. Na insistiranju o ovoj sporednoj temi otišli su toliko daleko da su čak prije nekoliko dana organizirali i neku vrstu javne rasprave u Pozorištu mladih u Sarajevu na kojoj je govorio premijer Edin Forto, ministrica visokog obrazovanja Aleksandra Nikolić i ministrica pravde Darja Softić Kadenić, svi kadrovi Naše stranke.

  1. Grafiti

Premijer KS Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić nedavno su se slikali ispred išaranog zida na parkingu ispred Olimpijske dvorane “Juan Antonio Samaranch” u centru Sarajeva. Ovaj su zid “dali na korištenje mladim umjetnicima za kreativno izražavanje”. Teško je pojmiti da su davanje zida pred Zetrom grafiti majstorima premijer Edin Forto i ministar Samir Avdić, za kojeg se ne zna je li nadležan ili ne za ovu oblast, predstavili kao projekt. Do sada je stanje na terenu pokazalo da je iscrtavanje grafita nerijetko bilo u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

  1. Sekretari i Facebook

Adi Škaljić, vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, nedavno je predložio da se pristupi izradi službenih Facebook stranica mjesnih zajednica na području njegove općine. Kako je objasnio, mjesne zajednice i njeni sateliti (šta god to značilo) trebali bi svoj rad i servisne informacije plasirati preko službenih stranica na društvenim mrežama. Predložio je da ih kreira nadležna služba te da pristupne podatke imaju isključivo sekretari. On je dodao da sekretarke i sekretari trebaju biti ovlašteni, ali i obavezani da na ovim stranicama objavljuju relevantne podatke. Njegov prijedlog Općinsko vijeće jednoglasno je usvojilo, čime se i pohvalio Adi Škaljić objavom na svojoj Facebook stranici.