U Našoj stranci smatraju da je ovaj prijedlog realan, izvodiv i da se bez problema može usvojiti.

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH, pojasnio je da bi, prema njihovom prijedlogu, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imalo predsjednika i potpredsjednika, te bi imalo samo ceremonijalnu funkciju.

“On se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne na izborima. Svaki državljanin BiH može biti predsjednik. Ograničen je na jedan mandat. Ne bi imalo nikakve suštinske ovlasti, samo ceremonijalne, poput Njemačke, Austrije, Italije”, dodao je Arnaut na press konferenciji.

Kazao je da bi sva ovlaštenja koja sada ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kao što su vanjska politika, odbrana, prešla na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a Vijeće ministara bi kao i dosad odlučivalo i bilo birano.

Arnaut je nadalje pojasnio da bi se, prema njihovom prijedlogu amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, ukinuo Dom naroda bosanskohercegovčakog parlamenta.

“Jedan dom bi garantirao prisustvo najmanje šest Srba, šest Hrvata, šest Bošnjaka, četiri iz reda ostalih. Po uzoru na kantonalne skupštine, pripadnici konstitutivnih naroda i ostalih formiraju svoje klubove za potrebe zaštite vitalnog interesa. Vitalni interes se štiti kao dosad. Nijedan narod, entitet ne gubi ovlasti. Entitetsko glasanje ostaje”, rekao je Arnaut.

Prema njihovom prijedlogu, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine imala bi predsjedavajućeg i zamjenika.

Predsjedavajući i zamjenik Parlamenta BiH, kao i predsjednik i potpredsjednik bi bili iz tri različita naroda i iz reda ostalih.

“Radi se o minimalnim promjenama koje na maksimalan način zadovoljavaju presude Evropskog suda za ljudska prava, a uzmaju u obzir sve realnosti BiH”, stava je Arnaut.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, rekao je da je ovo proizvod višemjesečnog promišljanja "kako pomiriti ono što se činilo nepomirljivo u političkom prostoru BiH".

“Mislim da je ovo skidanje BiH sa mape država slučajeva koje imaju neke čudna rješenja u svom ustavu i zakonodavstvu, a usvajanjem ovih amandmana stavili bismo Bosnu i Hercegovinu na mapu normalnih evropskih država koje gaje parlamentarnu demokratiju”, stava je Forto.

Javnosti se obratila i Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, koja je prijedlog ove stranke nazvala revolucionarnim jer briše etničke prefikse, a osnažuje državu, povećava broj zastupnika i osnažuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine kao organ koji donosi ključne odluke za državu.

“Oduzimamo ingerencije institucijama koje su služile kao blokada, povećavamo broj zastupnika. Na taj način ovaj model uvodi Bosnu i Hercegovinu u Evropu sa modelom koji pripada 21. vijeku, a ne modelom koji je isključivo služio kako bi zaustavio rat”, rekla je Ćudić.