Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo, govoreći o saradnji sa liderom SNSD-a i predsjednikom RS-a rekao je da moraju biti optimistični.

- Moramo pokušati uraditi ono što je moguće. SNSD ima svoju politiku koju vodi već duži period. Zauzeli su kurs koji nije proevropski, prozapadni, iako mislim da velika većina građana Bosne i Hercegovine želi na zapad. Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo da testiramo – kazao je Forto za FTV.

Prije samo tri mjeseca iz Naše stranke su tom istom Dodiku poručivali da odlazi s vlasti na smetljište historije gdje mu je i mjesto, da bi danas Forto, kao da dolazi iz paralelnog svijeta, govorio o nekakvom proevropskom Dodiku.

A SNSD i njegov lider su već testirani. Da se ne vraćamo unatrag više od deceniju, koliko ovaj političar provodi secesionističku politiku i aktivno radi na razgradnji i rušenju države po diktatu Beograda i Moskve, osvrnut ćemo se samo na period otkako je "Osmorka" sa ovom strankom i HDZ-om Dragana Čovića potpisala sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

U tri navrata Dodik, kog su SAD i Velika Britanija sankcionisali (bit će baš zato što je proevropski orijentisan), dokazao je kako je spreman zauzeti proevropski kurs.

Tako je 28. decembra prošle godine u Narodnoj skupštini RS-a usvojen neustavni Zakon o nepokretnoj imovini. Bio je i više nego jasan. Novim partnerima iz "Osmorke" poručio je da se može razgovarati o svemu, ali da oko imovine nema dogovora. I zaista, imovine nije ni spomenuta u sporazumu.

Proevropski Dodik je 8. januara odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske za "patriotizam i ljubav prema RS-u", i jedan je od rijetkih političara koji ima intenzivne susrete i održava tijesne veze sa predsjednikom države koja je izvršila agresiju na Ukrajinu.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov najavio je kako će se uskoro organizirati sastanak Dodika i Putina te će na tom sastanku predsjednik bh. entiteta RS lično uručiti orden ruskom predsjedniku.

Devetog januara u Istočnom Sarajevu organizirao je Fortin proevropski Dodik obilježavanje neustavnog dana RS-a. A nakon parade poručio da će naredne godine proslava biti još grandioznija.

Dodik je bio i ostao jedan od najvjernijih Putinovih vazala koji otvoreno podržava rusku agresiju na Ukrajinu, i svako malo podsjeća da bh. entitet RS teži ka samostalnosti te da će to i uraditi kada se poslože geopolitičke kockice.

To je valjda taj proevropski kurs, samo mi to ne razumijemo. A tek će javnost imati šta vidjeti kad ga Forto testira. Neće više Čović biti "nositelj EU vrijednosti", štafetu ću preuzeti Dodik, piše Faktor.