Dea Herdželaš, naša najbolja teniserka, nedavno je ušla među 200 najboljih teniserki na svijetu. Ova Sarajka je nakon najnovijeg ažuriranja Women's Tennis Association liste ostvarila značajan napredak i trenutno se nalazi na 192. poziciji, što joj je ujedno i najbolji ranking karijere. Ovaj uspjeh dvadesetpetogodišnje bh. sportašice dolazi nakon polufinalnog meča ITF Women's World Tennis turnira u švicarskom gradu Bellinzona, u kojem je, nažalost, ispala od Gruzijke Ekaterine Gorgodze. Dea Herdželaš je nakon gotovo sat i po igre poražena od prve nositeljice 2:0 u setovima, tačnije, bilo je 7:5 i 6:1. 

Iako tenis u našoj državi još uvijek nije na onom nivou kao što je, primjera radi, u zemljama u okruženju, iz godine u godinu sve je više naših takmičara u ovom sportu koji ostvaruju zapažene rezultate i koji se počinju takmičiti na najozbiljnijim svjetskim turnirima. Iako je do sada uglavnom nastupala i pobjeđivala na ITF takmičenjima, Dea Herdželaš već je igrala na prvom Grand Slamu sezone – Australian Openu – a najavljuje da se uveliko sprema i za preostala tri. Kako kaže za Stav, to je njen primarni profesionalni cilj za ovu godinu. U tome joj uveliko pomaže trener Ismar Gorčić, koji se, kako kaže, tokom svoje karijere suočio sa sličnim izazovima s kojima se ona sada susreće, što joj značajno olakšava napredak. Kada je riječ o statistici, ona je u karijeri izborila 19 finala u singleu i ostvarila devet pobjeda. Osim toga, stigla je do 21 finala u karijeri parova sa zabilježenih šest pobjeda. Sva njena i pojedinačna finala i finala u parovima došla su na ITF Circuitu.

“Jako sam zadovoljna turnirom u Bellinzoni, u Švicarskoj. Sam moj ulazak u polufinale donosi mi novi najbolji ranking karijere tako da će mi ovaj turnir ostati u izuzetno lijepom sjećanju. Sada sam 192. na WTA listi, a prethodno značajan ranking imala sam u februaru, kada sam zauzela 204. mjesto. Odigrala sam tri jaka meča u tri seta, a i u polufinalu sam imala svojih šansi, tako da sam zaista zadovoljna nastupom i ostvarenim rezultatom. Ranking karijere mi je bitan, ali mi je još bitnije to što mi je igra u stalnom usponu i što sam u svakom meču vrlo konkurentna”, opisala nam je Dea Herdželaš svoje iskustvo s posljednjeg turnira na kojem je nastupila.

VELIKA PODRŠKA RODITELJA I TRENERA

Ona kaže da joj pomjeranje naprijed na ovom spisku donosi i sve više nastupa na najvećim WTA takmičenjima kojih će biti, prema njenim riječima, sve više kako vrijeme bude odmicalo iako će morati svoje mjesto na tim turnirima zasad tražiti kroz kvalifikacije.

“Igrat ću sada jedan miks ITF i WTA turnira, a onda počinjem s pripremama za drugi dio sezone, u kojem će mi fokus biti dobri nastupi na Wimbledonu i US Openu. I, najvažnije, da nastavim napredovati na WTA listi. Kada govorimo o skorijem periodu, moj cilj vrlo je jasan – doći na Roland Garros, koji je na programu krajem idućeg mjeseca, što spremnija i sa što više jakih mečeva iza sebe. Veliki udio u ostvarenju ovih rezultata svakako imaju moji roditelji, koji su mi najveća podrška, ali svakako i trener Ismar Gorčić. Riječ je o jako dobrom i posvećenom treneru i mislim da imamo jako dobru saradnju koju potvrđuju, kako rekoh, i moji rezultati u proteklom periodu”, dodaje.

Pandemija virusa korona, koja se, barem se tako čini, konačno smiruje, utjecala je i na sportski život kao i na gotovo sve druge segmente života. Tako je bilo i u slučaju Dee Herdželaš, koju je virus korona značajno usporio.

“Virus je dosta utjecao na moj rad jer sam izgubila barem jednu godinu svoje karijere, što je, naravno, bio slučaj i s drugim teniserkama. Uprkos svemu, trenirala sam redovno i za vrijeme pandemije, ali kada nemate plan koji je baziran na igranju turnira, jer ih nije ni bilo iako su svrha bavljenja tenisom, onda je sve nekako drugačije. Ipak, drago mi je da je pandemija u velikoj mjeri stavljena pod kontrolu i da je kalendar turnira opet onaj stari. Iskreno se nadam da će tako i ostati”, kazala nam je.

Osim organizacionih problema koje je sa sobom donijela pandemija virusa korona, ona ponavlja da je nužno u skorijem periodu sistemski pristupiti rješavanju kontinuiranog problema – loše infrastrukture.  

“Iskreno, infrastruktura je slaba generalno u BiH. Ljeti je to malo bolje jer su kod nas uglavnom vanjski tereni. Dobro bi nam došlo da imamo i dvoranu ili dvorane širom naše države s terenima s tvrdom podlogom. Trenutno imamo, ako se ne varam, samo jedan unutrašnji teren s tvrdom podlogom u cijeloj državi. Kada je konkretno riječ o mojim treninzima, baza mi je u sarajevskom naselju Hotonj na GTA akademiji i tu imam zaista sve što mi je potrebno, ali svakako bi nam svima bilo bolje da je ta infrastruktura u skladu s nekim današnjim, svjetskim standardima. Unapređenjem ovog segmenta sigurno bi se značajno poboljšali i rezultati sportista, koji su, kako to mnogi vole kazati, najbolji ambasadori svojih zemalja u svijetu”, rekla je.

ULTIMATIVNI CILJ ULAZAK U TOP 100 I JEDNA WTA TITULA

U nastavku razgovora Dea Herdželaš otkriva kako je uvijek vjerovala da pripada svijetu tenisa tako da nije veliko iznenađenje što je ovaj sport stavila na prvo mjesto u svom životu.

“Taj moj sportski put teško se može opisati, ali u svakom slučaju, mogu reći da sam još kao dijete ostvarivala dobre rezultate. Našla sam se među stotinu najboljih juniorki na svijetu i uvijek sam vjerovala da pripadam svijetu tenisa. Međutim, tenis je iznimno zahtjevan sport, igrate s mnogim talentiranim igračicama, a ja sam bila nestrpljiva i željela sam i ranije tokom svoje karijere imati profesionalni ranking kakav imam danas. No ne bude uvijek sve kako inicijalno planirate. Povrede koje sam imala nekoliko puta tokom karijere dosta su me usporile i onemogućile da ranije pokažem svoj puni potencijal. Kako god, uvijek sam vjerovala da ću ostvariti barem jedan dio svojih snova, koje, naprimjer, dobrim dijelom sada i živim. Cilj je samo da nastavim napredovati”, govori nam naša najbolja teniserka u ovom momentu.

Iako se sportisti, zbog svog duha, smatraju pomalo i egoističnim, sebičnim, Dea Hardželaš kaže kako bi voljela da se više igračica iz BiH nađe zajedno s njom na takmičenjima. Ističe da bi se time sport u BiH, na korist svih nas, znatno bolje pozicionirao na svjetskoj mapi zato što je tenis po značaju u samom vrhu individualnih sportova. Napominje da nam talenata ne manjka, ali i da sam talent nije dovoljan.

“Talenata imamo, ja bih se usudila reći, čak u svakom sportu, ali nadarenost je samo jedna stepenica do uspjeha. Treba tu dobar, stručan rad te, naravno, da se voli to što se radi, odnosno da volite sport kojim se bavite. Što se samog tenisa tiče, finansije igraju veliku ulogu. Kao junior, trebate provoditi puno vremena na terenima, trebate putovati po turnirima, što ujedno znači da i roditelji trebaju biti involvirani u cjelokupni proces koji nije nimalo lagan niti jeftin. To je, po mom mišljenju, jedan od glavnih razloga zašto rijetki uspijevaju u ovom sportu iako mi zadnjih godina, ruku na srce, bilježimo zaista odlične rezultate, pogotovo u muškom tenisu. Nadam se da će i generacije iza nas nastaviti ovaj trend. Znam da imamo jako dobrih i juniora i juniorki, tako da s pravom vjerujem da ćemo uskoro čuti i za neka nova imena u našem tenisu”, predviđa lijepu budućnost našem tenisu.

Na samom kraju naglašava kako već sada živi svoj san, ali da bi šlag na tortu bio ulazak u top 100, jedna titula na WTA turniru i da je, što govori kroz smijeh, malo češće u medijima, čisto kako bi je porodica i prijatelji mogli gledati i biti ponosni na nju.

“I, uvjerljivo najvažnije od svega, da ostanem zdrava i da sam što duže u ovom sportu i na ovom nivou”, zaključila je Dea Herdželaš riječima koje su, pretpostavljamo, zajedničke svim sportistima.