Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimujamédov naredio je zatvaranje plinskog kratera poznatog kao 'Vrata pakla', koji gori bez prekida od 1971. godine.

Berdimujamédov žali zbog velike količine prirodnog plina koja je potrošena u proteklih pola stoljeća, što smatra i gubitkom za ekonomiju takozvane Republike plina i problemom za ekologiju pustinje Karakum.

Iz tog razloga zadužio je potpredsjednika vlade Shakhima Abdrajmanova da pronađe način da ugasi vatru uz pomoć turkmenskih naučnika i, ako je potrebno, stranaca.

Berdimujamédov, koji je na vlasti od 2006. godine, već je predložio zatvaranje ovog mjesta 2010. ali vatreni jezici koji su privukli ono malo turista koji su ušli u zemlju, izoliranom poput Sjeverne Koreje, i dalje gori.

Ruski naučnici bili su mišljenja da bi gašenje bunara, na primjer, eksplozijom, zahtijevalo velika finansijska ulaganja, ali ne bi spriječilo izlazak plina.

Krater, koji se nalazi u središtu Karakuma i oko 260 kilometara od glavnog grada Turkmenistana, Ashgabada, širok je 60 metara i dubok gotovo 20 metara.

Iako ga se smatra čudom prirode, stvorio ga je čovjek 1971. godine kada su sovjetski geolozi izbušili to područje u potrazi za plinom.

Problem je bio što se pješčani teren odabran za istraživanje urušio. Kako ne bi otrovali lokalno stanovništvo i njihovu stoku, geolozi su odlučili spaliti plin koji je izašao iz kratera u nadi da će prije ili kasnije biti ugašen.

Umjesto toga, više od pola stoljeća kasnije plinska bušotina nastavlja gorjeti dan i noć.