Dva gradonačelnika smijenjena su u sjeveroistočnoj Kini, a Šangaj je zatvorio škole i prebacio se na online nastavu, budući da se virus korona u kontinentalnoj Kini ubrzano širi.

Zdravstveni dužnosnici objavili su u subotu da su u provincijama diljem kontinentalne Kine otkrivena još 1.524 slučaja zaraze virusom korona. To je više u odnosu na 1.100 slučajeva prijavljenih dan ranije i nekoliko stotina slučajeva dnevno u protekloj sedmici.

Iako je Kina zabilježila ogroman broj smrtnih slučajeva kada se COVID-19 prvi put pojavio u Wuhanu prije više od dvije godine, od tada je imala više uspjeha od bilo koje druge velike zemlje u kontroli virusa. Porast broja slučajeva u posljednjih nekoliko dana, potaknut varijantom omicron, i dalje ostavlja Kinu daleko ispod dnevnog broja slučajeva od oko 35.000 u SAD-u, koje imaju manje od četvrtine kineskog stanovništva.

Trenutni porast slučajeva predstavlja značajan zdravstveni izazov za Kinu. Nakon što je u posljednje dvije godine usvojila strategiju nulte tolerancije prema virusu, Kina je posljednjih mjeseci prešla na strategiju "dinamičke nule". Prema novoj strategiji, nacionalni čelnici tolerirali su povremeno pojavljivanje nekoliko slučajeva u gradu, pod uvjetom da gradski čelnici potom brzo suzbiju sve daljnje slučajeve.

Sada se varijanta omicron pokazuje toliko zaraznom da se čini da lokalni čelnici više ne mogu suzbiti širenje. Slučajevi prijavljeni u subotu zabilježeni su u 20 od 31 kineske provincije.

Gradonačelnici grada Jilin i okruga Jiutai u gradu Changchunu smijenjeni su, objavila je u subotu državna novinska agencija Xinhua, ne navodeći kada je tačno došlo do smjene. Oba ova mjesta bilježila su brzo širenje virusa.

Grad Jilin broji 1,8 miliona stanovnika, dok pretežno ruralna četvrt Jiutai, koja je u subotu ujutro prijavila 99 novih slučajeva, ima 760.000 stanovnika.

Changchun, koji ima devet miliona ljudi, od petka je u djelomičnoj blokadi, a svakom domaćinstvu je bilo dopušteno poslati člana samo svaki drugi dan da kupi zalihe. Grad Jilin ima više od 1.000 novih slučajeva u posljednjih deset dana.

Kineski sistem za otkrivanje i praćenje infekcija uveliko se oslanjao na obavezno testiranje za svakoga s temperaturom. Kontrole temperature uobičajene su na ulazima u trgovačke centre i uredske komplekse. Nadalje, ljudi koji pokušavaju kupiti lijekove za ublažavanje temperature testiraju se na virus.

No dvije trećine slučajeva prijavljenih širom zemlje u subotu uključivalo je ljude bez simptoma, vjerovatno zato što Kina ima gotovo 90 posto stopu imuniziranosti. Zaražene i asimptomatske osobe mogu prenijeti virus na druge, ali teško je pronaći te ljude, rekli su kineski dužnosnici.