Sastanak lidera Rusije i Njemačke, Vladimira Putina i Angele Merkel koji je održan sinoć u Moskvi, privukao je veliku pažnju svjetske javnosti. 

Posjeta se dešava u izuzetno turbulentnim okolnostima na svjetskoj političkoj sceni, ali i u periodu kada kancelarka Njemačke organizira svoje posljednje posjetu u mandatu čiji je kraj najavljen za 16. septembar ove godine. 

Analizirajući cjelokupne geopolitičke odnose u prethodnom periodu jasno jeste da su Rusija i Njemačka u velikoj mjeri prevazišli prethodna neslaganja s ciljem unapređenja međusobnih odnosa, na što se iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Države nije gledalo baš blagonaklono. 

Razlog tome jeste izgradnja "Sjevernog toka 2", plinovoda koji spaja Njemačku i Rusiju, uz zaobilaženje Ukrajine, koja tako gubi znatna sredstava kao posrednik u isporuci plina. 

Prijateljsku atmosferu između Merkel i Putina koju su nastojali prikazati sinoć u Moskvi, narušilo je pitanje o puštanju na slobodu ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, najvećeg kritičara i oponenta Vladimiru Putinu. 

Ovo pitanja izazvalo je i manji sukob na realaciji Merkel-Putin, iz razloga što ruski lider odbija razgovarati o Navaljnom  kao političkom problemu, koji to ustvari jeste. Putin je tokom sastanka išao toliko daleko u svojem kategoričnom odbijanju suočavanja s ovim pitanjem na način da je tokom sastanka odbijao izgovoriti ime Navaljnog. 

Merkel je ukazala na štetnost djelovanja Rusije u ovom smjeru, što kod ruskog lidera nije pokrenulo željenu reakciju, koju je dugogodišnja njemačka kancelarka željela. 

Ono oko čega su se ipak više složili jeste "Sjeverni tok 2", čija izgradnja se bliži kraju. Merkel je u kontekstu ovog plinovoda nastojala osigurati poboljšanje odnosa Rusije prema Ukrajini, na što je Putin reagirao u diplomatskom maniru, upućujući određene optužbe prema trenutnoj vladi u Kijevu. 

U konačnici, Putin se složio da je Merkel u prethodnom periodu dosta uradila na relaksiranju i poboljšanju odnosa između Rusije i Njemačke, ističući svoju zahvalnost za njenu posjetu Moskvi u posljednjim danima obnašanje funkcije kancelarke. 

Osim pomenutih pitanja, lideri dvaju zemalja razgovarali su i o globalnoj sigurnosnoj situaciji, s osvrtom na trenutno stanje u Afganistanu i drugim sličnim pitanjima.

Indirektne reakcije na sastanak u Moskvi već su stigle od strane američke administracije, koja je još sinoć pozvala na nove sankcije zbog izgradnje plinovoda "Sjeverni tok 2".

Predstojeći period ponudit će odgovor na pitanje u kojem smjeru će ići odnosi između Rusije i Njemačke, posebno nakon 16. septembra kada Merkel odstupa s trenutne pozicije.