Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao je s vrhovinm poglavarom Katoličke crkve papom Franjom o izraelskim napadima na Palestince, a tokom razgovora poručeno je kako cijeli svijet mora biti ujedinjen protiv ovakvih postupaka Izraela koji ugrožavaju regionalnu sigurnost, javlja Anadolu Agencuy (AA).

Erdogan je tokom razgovora poručio da se napadi na Palestinu tiču svih muslimana, svih kršćana i cijelog svijeta, navedeno je u saopćenju iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske.

Naglašavajući da okupatorski Izrael, koji blokira pristup džamiji al-Aksa i bazilici Svetog groba, ograničava vjerske slobode, ubija nevine civile na palestinskim teritorijima, Erdogan je poručio kako se time krši ljudsko dostojanstvo, te da divljaštvo za koje je odgovoran Izrael, ugrožava regionalnu sigurnost.

Također je poručio kako izraelske nezakonite i nehumane prakse koje krše status Al-Qudsa (Jerusalema) trebaju biti što prije okončane, te podvukao kako cijeli svijet mora biti ujedinjen protiv izraelskih napada na svetinje.

Istakao je također da bi međunarodna zajednica trebala prema Izraelu imati odgovarajuću reakciju i dati pouku koju zaslužuje te poduzeti konkretne korake u tom smjeru.

Podvukao je kako je Turska usredočila sve svoje napore na tom planu, provodi intenzivne aktivnosti diplomacije na svim relevantnim međunarodnim platformama, posebno Ujedinjenim narodima. Vijeće sigurnosti UN-a, dodao je Erdogan, nije pokazalo potreban osjećaj odgovornosti.

Upozoravajući na to da će Palestinci i dalje biti izloženi masakrima sve dok međunarodna zajednica potrebnim sankcijama ne kazni Izrael koji je počinio zločin protiv čovječnosti.

Erdogan je ocijenio vrlo značajnim poruke i reakcije pape Franje na izraelske napade u Palestini u kontekstu mobilizacije međunarodne zajednice i kršćanskog svijeta.