Naočale će biti ponuđene za po 2 do 3,4 milijuna dolara, a uoči prodaje bit će prvi put izložene u Hong Kongu i Londonu.

Vladavina dinastije Mogul, u 16. i 17. stoljeću, bila je poznata po bogatim umjetničkim i arhitektonskim dostignućima, a nije poznato za koga su bile napravljene.

"Ovi izvanredni kurioziteti sastavljeni su od bezbroj niti, od tehničkog majstorstva do genijalnosti izrade do vizije pokrovitelja koji je izabrao da oblikuje ova dva para naočala kao nitko do sada", rekao je Edward Gibbs, predsjednik "Sotheby's" za Bliski istok i Indiju.

Smatra se, da dijamantska sočiva potječu iz rudnika Golkonde iz južne Indije, a smaragdi u obliku suze potječu od jednog prirodnog kolumbijskog smaragda.

"Dok obična sočiva samo poboljšavaju vid, ovi filteri su bili pomagala za duhovno prosvetljenje. Za dijamante se mislilo da osvetljavaju, a za smaragde se vjerovalo da imaju čudesnu moć, da liječe i odbijaju zlo", priopćila je kuća "Sotheby's".

Prema aukcijskoj kući, "najpoznatija evokacija" na ovakve naočale u povijesti i mitologiji može se pronaći u "Prirodnoj povijesti" Plinija Starijeg, koja spominje drevnog rimskog cara Nerona kako promatra gladijatorska natjecanja kroz površinu zelenog dragog kamena.

Neronov tutor, Seneka, bio je stručnjak za refrakciju svjetlosti, ogledala i optiku, a smatralo se da su to prve naočale u povijesti naočala, navodi se u priopćenju kuće.