Francuski fudbalski prvoligaš Nantes kaznio je egipatskog napadača Mostafu Mohameda (25) nakon što u nedjeljnom susretu protiv Toulouse nije želio nositi dres s duginim bojama.

Igrači francuske fudbalske Ligue 1 i Ligue 2 proteklog vikenda su zamoljeni da na svojim dresovima nose brojeve duginih boja uoči Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Kapitenske trake su također bile u duginim bojama. Međutim, napadač Nantesa, kao i nekoliko igrača, Toulousea odbio je sudjelovati u kampanji.

"Nantes, prije svega, želi podsjetiti na svoju predanost borbi protiv homofobije. Klub svake sezone aktivno sudjeluje u Danima borbe koje je organizirala Profesionalna fudbalska liga, posebno onih protiv homofobije. Ove godine, već treću sezonu zaredom, svi dresovi igrača imali su brojeve u duginim bojama," poručili su iz kluba.

Dodali su kako je Mohamed iz ličnih razloga odbio sudjelovati u utakmici protiv Toulousea zbog čega je finansijski kažnjen, a novac će biti uplaćen udruženju SOS Homofobija.

Nantes je dodao kako će se nastaviti "boriti protiv svih oblika diskriminacije."